Cazierul judiciar va putea fi eliberat online, potrivit unui proiect de lege promulgat marți de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege prevede completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării procedurii de obținere a documentului. Astfel, s-a decis că și eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

Art. 28 din lege are un nou alineat, cu următorul cuprins: „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) și (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.

Potrivit proiectului legislativ, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, vor fi stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

De asemenea, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, tot prin ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, vor fi definitivate procedurile.