Guvernul britanic a actualizat drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie, conform acordului la care a ajuns cu autoritățile de la Bruxelles în decembrie 2017.

Guvernul britanic a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană referitor la drepturile cetăţenilor în negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE. Potrivit autorităților de la Londra, acordul va oferi siguranţă pentru viitorul a milioane de cetăţeni UE şi al familiilor lor din Marea Britanie, care vor putea rămâne în Regatul Unit și după ce acesta va părăsi UE în 29 martie 2019 şi vor continua să aibă acces la servicii şi beneficii publice.

Convenţia asupra drepturilor cetăţenilor EU şi ale familiilor lor:

Cetăţenii care, până la data de 29 martie 2019, au trăit legal şi continuu în Marea Britanie timp de 5 ani vor putea solicita şederea pe termen nedeterminat prin obţinerea „statutului de şedere permanentă”. Aceasta înseamnă că vor putea trăi pe teritoriul britanic, să aibă acces la serviciile şi beneficiile publice şi să poată solicita cetăţenia britanică.

Cetăţenii care sosesc în Marea Britanie înainte de 29 martie 2019, dar care nu au trăit în țară, legal, timp de 5 ani la momentul Brexit, vor putea solicita şederea până când vor ajunge la pragul de 5 ani. Ei pot de asemenea solicita statutul de şedere permanentă.

Membrii familiilor care locuiesc cu, sau se alătură cetăţenilor UE în Marea Britanie până la 29 martie 2019 vor putea de asemenea să solicite statutul de şedere permanentă, în mod normal după 5 ani de şedere în Marea Britanie.

Membrii de familie apropiaţi (soţ/soţie, parteneri civili şi necăsătoriţi, copii şi nepoţi/nepoate, părinţi şi bunici dependenţi) îşi vor putea alătura cetăţenii UE după ieşire, în cazul în care relaţia exista pe data de 29 martie 2019.

Cetăţenii UE cu statut de şedere permanentă sau cu permisul de şedere temporară vor avea aceleaşi drepturi de a beneficia de sistemul de sănătate curent, pensii şi alte beneficii din Marea Britanie.

Guvernul britanic susține că a convenit cu UE ca cetăţenii UE şi familiile lor pot obţine statutul de şedere în Marea Britanie în condiții tot atât de, dacă nu chiar mai generoase decât cele stabilite în Directiva de liberă Circulaţie actuală. În majoritatea cazurilor aceasta înseamnă că veţi avea nevoie de 5 ani de rezidenţă continuă şi legală în Marea Britanie, dar criteriile definitive se vor stabili în convenţia de retragere dintre Marea Britanie şi UE.

Totuși, guvernul de la Londra atrage atenția că toți cetăţenii UE şi membrii lor de familie din Marea Britanie vor trebui să solicite obţinerea documentului referitor la statutul lor. „Obţinerea acestui statut va dovedi (de exemplu, angajatorilor sau ofertanţilor de servicii publice) că vor avea permisiunea de a continua să trăiască şi să lucreze aici în viitor”, se arată în materialul informativ publicat de autorități.