Amenzile date de autorități în timpul stării de urgență sunt neconstituționale, potrivit unei decizii CCR adoptate miercuri.

Avocatul Poporului, Renate Weber, cea care a atacat la Curte OUG prin care cuantumul amenzilor a fost majorat până la 20.000 de lei, a explicat, la Digi24, ce trebuie să facă persoanele amendate.

 

 "Dacă astăzi CCR constată neconstituționalitatea, este un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică, fiecare în parte din cei amendați, vreo 300.000, trebuie să meargă la instanța de judecată", a declarat Renate Weber.

 

De asemenea, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat și el la Digi24 că decizia Curții nu anulează automat amenzile date, ci ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat la Europa FM că sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență, cu un val ”enorm” de plângeri depuse în instanțe de oamenii care au fost amendați pentru încălcarea ordonanțelor militare.

+++

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului prin care era contestată OUG 34/2020 privind majorarea amenzilor până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare.

 
Gepostet von EurActiv.ro am Mittwoch, 6. Mai 2020