Ministerul Dezvoltării vine cu o serie de precizări după ce G4Media a scris că Liviu Dragnea a colaborat cu ”statul paralel”, prin semnarea unor protocoale cu SRI din calitatea de ministru al Dezvoltării.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a semnat în 2014 un protocol secret de colaborare cu Serviciul Român de Informații, după cum reiese dintr-un răspuns oficial furnizat unui cititor G4Media.ro chiar de către Ministerul Dezvoltării, condus de Paul Stănescu. Din răspunsul oficial rezultă că la minister au fost semnate în total patru protocoale cu SRI: în 2007, 2008, 2012 și 2014. Liviu Dragnea a fost ministru al dezvoltării regionale în perioada 21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2014, fiind succedat în funcție de Sevil Shhaideh. (Detalii, pe G4Media)

Joi seara, Ministerul Dezvoltării a făcut precizări cu privire la informația publicată de G4Media, din comunicat lipsind cu desăvârșire numele lui Liviu Dragnea. E însă menționat actualul director al SRI, Eduard Hellvig, și el fost ministru al Dezvoltării.

”În anul 2007, a fost semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii și combaterii terorismului, revizuit în anul 2008. În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informații prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 și aplicat până în prezent”, precizează instituția.

Ministerul Dezvoltării spune că protocoalele au ca obiect problematica prevenirii și combaterii terorismului și a atacurilor cibernetice și că emitentul acestor documente este Serviciul Român de Informații.

Ministerul mai precizează că ”documentele se află sub incidența Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, a H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și a H.G. nr. 781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu, neputând fi difuzate în copie sau în format electronic”. 

Liviu Dragnea e unul dintre cei mai înverșunați adversari ai așa-zisului stat paralel, criticând în repetate rânduri protocoalele încheiate de SRI cu mai multe instituții din sistemul judiciar. Trei dintre aceste protocoale au fost declasificate.

Luna trecută, deputatul USR Lucian Viziteu a precizat că există un protocol între SRI și Ministerul Dezvoltării, semnat chiar de Liviu Dragnea în timpul mandatului în fruntea acestui minister, potrivit Ziare.com.

"SRI era obligat să colaboreze instituțional în primul rând cu instituțiile menționate expres, printre care se află Ministerul Justiției și Ministerul Public. Nicăieri nu avem însă stipulată expres necesitatea SRI de a semna un protocol secret cu Ministerul Dezvoltării Regionale. De aceea, solicit acestor instituții să facă public acest document, pentru a vedea dacă domnul Dragnea a încălcat sau nu legea în momentul în care a semnat acest protocol", a afirmat deputatul USR într-un comunicat.