Ce trebuie să facă românii care intenționează să călătorească în Canada, începând cu 1 mai 2017
Românii care au avut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă pentru SUA nu vor mai avea nevoie de viză de la 1 mai. Ambasada Canadei și MAE au o serie de recomandări pentru aceștia.
Cetățenii români eligibili vor putea depune, începând cu 1 mai, ora 16:00, cerere pentru o autorizație de călătorie electronică (eTA), în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian, anunță un comunicat al Ambasadei acestui stat la București, citat de Agerpres.
Reprezentanța diplomatică a Canadei precizează că cetățenii români care au deținut o viză canadiană în ultimii zece ani sau dețin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA vor putea depune cerere pentru eTA, iar persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții vor avea nevoie în continuare de viză de vizitator.
Ambasada reamintește că toți cetățenii români care doresc să intre sau să reintre în Canada cu automobilul, autocarul, trenul,vaporul sau la bordul unui vas de croazieră vor avea în continuare nevoie de viză.
"eTA va simplifica accesul multor cetățeni români în Canada. Depunerea cererii pentru eTA se face electronic și este un proces simplu, necostisitor (7 dolari canadieni) a cărui finalizare durează câteva minute. eTA este valabilă pentru o durată de până la cinci ani și le permite călătorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la șase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri. În majoritatea cazurilor, eTA este acordată în câteva minute de la depunerea cererii", se mai arată în comunicat.
Recomandările MAE
Recent, Ministerul de Externe a publicat o serie de recomandări pentru românii care vor să călătorească în Canada, după 1 mai.
Cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).
Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetățenilor să aibă în vedere faptul că:
- nu au nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă au obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă.
- pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronică trebuie accesat linkul: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2.
- să obțină Autorizație de Călătorie Electronică, în timp util, înainte de a vă deplasa spre aeroport.
- să completeze, on line, cu atenție toate rubricile și introduceți datele personale exact așa cum sunt menționate în pașaport.
- taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de șapte dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. Românii trebuie să se asigure că au un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul Visa Debit, JCB, Interac.
- să nu depășească perioada de ședere legală de 6 luni, altfel riscă să primească un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpine dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie, dacă doresc să revină pe teritoriul Canadei.
- să respecte legislația canadiană și să nu modifice scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică poate fi suspendată.
- cetățenii canadieni NU pot aplica pentru obținerea unei Autorizații Electronice de Călătorie (valabil în cazul persoanelor cu dublă cetățenie).
- în situație în care se deplasează în Canada însoțiți de mai mulți copii minori este necesară completarea câte unui formular pentru obținerea eTA pentru fiecare dintre aceștia.
Background
Ridicarea vizelor canadiene pentru români și bulgarii - singurii cetățeni UE care aveau nevoie de vize pentru a călători în Canada - a fost negociată în contextul Acordului de liber schimb dintre Ottawa și Bruxelles.
Pe 21 octombrie 2016, președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a ajuns la un acord privind eliminarea vizelor în două etape: de la 1 mai 2017 pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie 2017 pentru toți românii.
Comentarii