În cazul unui Brexit dur, pe principul reciprocității, România va acorda permise de ședere britanicilor, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranță națională, ordine publică și sănătate publică.

"Pentru România, prioritar este să reușim să protejăm drepturile cetățenilor noștri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieși din UE fără finalizarea unui acord. Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie și Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocității, pentru că cetățenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de același drepturi pe care le vor avea cei aproximativ 2.500 de britanici din România", a declarat vineri ministrul de Interne, Carmen Dan, în cadrul unei declarații de presă la sediul MAI.

Ea a declarat că a discutat cu ministrul britanic pentru Migrație și cu ambasadorul Marii Britanii la București cu privire la acordarea permiselor de ședere.

"Propunerea noastră este ca cetățenilor britanici cu statut Brexit, adică cei care sunt înregistrați în acest moment în România, să le fie acordate permise de ședere, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranță națională, ordine publică, sănătate publică, precum și cu obligația ca cetățenii britanici și membrii de familie să facă dovada faptului că dețin legal spațiul de locuit și mijloace de întreținere", a explicat Dan.

Ea a precizat că "dreptul de ședere temporară pe teritoriul României se va asigura pentru o perioadă maximă de cinci ani, astfel încât să le fie oferită cetățenilor britanici cu statut Brexit și membrilor de familie ai acestora posibilitatea continuării șederii pe teritoriul României".

Până la sfârșitul lui 2019, se va introduce o perioadă tranzitorie, timp în care dreptul de ședere obținut de către cetățenii britanici în România va fi recunoscut de drept, fără a fi necesare demersuri administrative. Termenul limită al perioadei de tranziție va putea fi prelungit în cazul unei nefinalizări a procesului de negocieri între cele două guverne.

"La împlinirea perioadei de cinci ani de reședință continuă în România, cetățenii britanici vor avea dreptul să solicite un permis de ședere pe termen lung. De asemenea, permisele de conducere emise de autoritățile britanice vor fi recunoscute în România atât în trafic, cât și pentru preschimbare, la fel ca și până acum. Repet, aceste măsuri intenționăm să le luăm numai în situația în care Marea Britanie va ieși din UE fără finalizarea unui acord și numai în situația în care se respectă principiul reciprocității", a mai explicat ministrul de Interne.