În cazul unui Brexit dur, pe principul reciprocităţii, România va acorda permise de şedere britanicilor, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranţă naţională, ordine publică şi sănătate publică.

"Pentru România, prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord. Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie şi Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproximativ 2.500 de britanici din România", a declarat vineri ministrul de Interne, Carmen Dan, în cadrul unei declaraţii de presă la sediul MAI.

Ea a declarat că a discutat cu ministrul britanic pentru Migraţie şi cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti cu privire la acordarea permiselor de şedere.

"Propunerea noastră este ca cetăţenilor britanici cu statut Brexit, adică cei care sunt înregistraţi în acest moment în România, să le fie acordate permise de şedere, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranţă naţională, ordine publică, sănătate publică, precum şi cu obligaţia ca cetăţenii britanici şi membrii de familie să facă dovada faptului că deţin legal spaţiul de locuit şi mijloace de întreţinere", a explicat Dan.

Ea a precizat că "dreptul de şedere temporară pe teritoriul României se va asigura pentru o perioadă maximă de cinci ani, astfel încât să le fie oferită cetăţenilor britanici cu statut Brexit şi membrilor de familie ai acestora posibilitatea continuării şederii pe teritoriul României".

Până la sfârşitul lui 2019, se va introduce o perioadă tranzitorie, timp în care dreptul de şedere obţinut de către cetăţenii britanici în România va fi recunoscut de drept, fără a fi necesare demersuri administrative. Termenul limită al perioadei de tranziţie va putea fi prelungit în cazul unei nefinalizări a procesului de negocieri între cele două guverne.

"La împlinirea perioadei de cinci ani de reşedinţă continuă în România, cetăţenii britanici vor avea dreptul să solicite un permis de şedere pe termen lung. De asemenea, permisele de conducere emise de autorităţile britanice vor fi recunoscute în România atât în trafic, cât şi pentru preschimbare, la fel ca şi până acum. Repet, aceste măsuri intenţionăm să le luăm numai în situaţia în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord şi numai în situaţia în care se respectă principiul reciprocităţii", a mai explicat ministrul de Interne.