„Ocupată” din 2017 de cei ce luptă în stradă pentru Justiției, Piața Victoriei este azi terenul celor ce protestează „împotriva abuzurilor”, adică împotriva Justiției. Mitingul cu sute de mii de oameni este organizat de PSD și ALDE. Adică Puterea.

UPDATE 2 Aproximativ 200.000 de participanți la miting, în momentul de vârf, potrivit Agerpres. Mai mulți miniștri din guvernul „Dăncilă” se află în mijlocul manifestanților. A ajuns și Liviu Dragnea, care este alături de Florin Iordache, artizanul OUG 13, cel care a făcut controversatele modificări ale legilor Justiției și a făcut praf Codul de Procedură Penală.

UPDATE 1 Peste 70.000 de simpatizați PSD au ajuns în Piața Victoriei. Manifestanții scandează „Protocol cu protocol, Kovesi te-ai dat de gol” sau „Să iasă tot poporul, să cadă binomul”.

***** Textul inițial 

Un miting „împotriva abuzurilor”, organizat de Partidul Social Democrat, la care sunt așteptate sute de mii persoane, are loc sâmbătă, de la ora 20,00, în Piața Victoriei.

Un miting ciudat, organizat de cei ce dețin toată puterea politică a țării și care, paradoxal, se plâng de abuzuri. Abuzuri ce ar aparține Justiției, cea care l-a transformat pe Dragnea într-un infractor prin condamnarea liderului PSD la închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului.

Mitingul are loc și în contextul în care același Liviu Dragnea așteaptă o primă sentință în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în condițiile în care aceștia lucrau la PSD.

Mai amintim și că tot Dragnea este vizat în alte dosare penale, alături de compania Tel Drum și de bucata de Dunăre trecută în administrare privată, lacul Belina fiind locul de pescuit al liderului PSD.

Acestea sunt condițiile în care sute de mii de oameni au fost urcați în autocarele din toată țara și aduși la București, în Piața Victoriei, exact locul în care cei care au o cu totul altă părere despre Justiție au protestat continuu din ianuarie 2017, de la primul atac la legislația penală.

PSD încearcă să „contamineze” Piața Victoriei, cred unii dintre „rezistenți”, inclusiv folosirea lanternelor și telefoanelor diseară este copiată de la #Rezist, spui ei. Mesajul pe care vor să îk transmită: „și noi putem, și noi suntem ca voi”.

Revenind la cei care vor umple centrul Capitalei sâmbătă seară, unii vin din credință față de partid, alții pentru „doi mici și o bere”, o parte sunt telespectatorii unor posturi TV care fac propagandă PSD și anti Justiție.

O altă categorie este a celor care se declară „luați cu arcanul” pentru acest miting, fiind amenințați cu pierderea locurilor de muncă dacă nu vin în Piața Victoriei să sprijine partidul.

Principalele declarații ale organizatorilor și declarațiile Opoziției

Liviu Dragnea, președintele PSD:

„Este un miting organizat împotriva abuzurilor care se întâmplă în România de mult timp, este un miting împotriva faptului că democrația și statul de drept sunt puse serios sub semnul întrebării, ba putem spune și mai dur că sunt afectate de câțiva ani buni în România. Facem acest miting pentru a arăta că suntem deciși să mergem până la capăt, pentru ca România să devină o țară democratică, o țară unde libertățile și drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate, așa cum scrie și în Constituția României și toate tratatele internaționale pe care România le-a semnat”.


„Nimeni nu este forțat să vină la miting, dar, în același timp, toți cei care au tăcut până acum și care au suferit destul și n-au avut nicio reacție când s-au tăiat pensiile, când au fost ascultate telefoanele într-una, când au văzut abuzuri peste abuzuri au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting și să se exprime liber. (...) Noi vrem să facem un miting sigur, dar, în același timp, îi așteptăm pe toți cei care vor să se exprime. Nu este un miting exclusiv PSD”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE:

„Da, participăm. Este un miting prin care protestăm față de toate abuzurile care s-au petrecut în justiție în ultimii ani, față de gravele greșeli care s-au făcut, ilegalități, protocoale de colaborare servicii - justiție, tot ceea ce vedem că s-a întâmplat și care, până la urmă, aduce atingere unui element fundamental pentru orice democrație: respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor, care este valoare eminamente liberală și europeană, pe care s-a construit democrația liberală europeană”.

Gabriela Firea, primarul PSD al Capitalei:

„Orice fel de abuz trebuie sancționat! Dar în special cel de putere. Nimic nu poate fi mai antidemocratic decât să nu respecți votul românilor! Am câștigat alegerile dar, din prima zi, atât Guvernul cât și autoritățile locale au fost supuse unei campanii de denigrare, defăimare, transmiterea de informații false, manipulare și boicotare a activității. Trăim într-o dictatură a minorității care nu s-a bucurat de votul românilor, dar care vrea să confiște instituțiile prin fraudă politică și morală. Prin minciună și presiuni instituționale! Unii mai slabi au căzut victime sau chiar au pactizat cu grupările ilegitime din instituții. Cine îndrăznește să spună ceva este amenințat! Cine are curajul să se revolte e pus la zid de oameni certați cu legea și plătiți să creeze haos! Spun NU anarhiei! Spun DA democrației și statului de drept, nu de drepți!”

Vladimir Petruț, dizident în interiorul PSD, primarul social-democrat al orașului Cavnic:

„Prostia asta de miting (...). Cum să faci tu miting în capitala țării, când tu conduci țara. Tu ai prefecții, tu ai primarii, tu ai președinții de Consilii Județene, tu ai Guvernul României, tu ai Senatul, tu ai Camera Deputaților, tu poți legifera. (...) Sau merg cumva să-l apere pe penalul Dragnea?”

Klaus Iohannis, președintele României:

„Mitingurile sunt o formă de protest și protestul se asociază în mod normal, într-o democrație, cu opoziția sau cu societatea civilă nemulțumită de guvernare. În nicio societate normală mitingul de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele țării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă și pur populistă.

Ludovic Orban, președintele PNL:

„Este limpede pentru orice om cu bun simț. Nu poți să faci miting contra abuzurilor atunci când ești la putere. Abuzurile nu pot fi comise decât de cei care dețin puterea. Nu poți să faci miting ca să protestezi împotriva ta. Rațiunile acestui miting sunt altele. În primul rând, alegerea locului de manifestație arată intenția clară de a confisca locul simbolic în care protestează de un an și jumătate cei care sunt împotriva PSD. Aduceți-vă aminte că Firea a mai încercat o dată să confiște locul de manifestație, inventând un târg de Crăciun. În al doilea rând, să remarcăm faptul că data a fost aleasă la o zi după ce ar fi trebuit ca instanța să dea verdictul în dosarul lui Dragnea. Deci, scopul de a pune presiune pe judecătorii care trebuie să ia decizia este evident. În al treilea rând, mitingul este organizat după decizia CCR, cu obiectivul de a pune presiune pe președintele României. În al patrulea rând, mitingul este organizat înaintea anunțatei moțiuni de cenzură a PNL și urmărește să bage frica în oasele oricărui parlamentar din majoritate care ar intenționa să voteze în favoarea moțiunii. În concluzie, acest miting este o acțiune profund nedemocratică de intimidare a opoziției, a magistraților, a oamenilor liberi, a funcționarilor și angajaților din sistemul public care nu răspund la comenzile politice, a jurnaliștilor care își permit să critice PSD, a oricărui român care nu acceptă să fie sluga vechilului șef”.

Victor Ponta, fost lider al PSD:

„În această zi specială am un mesaj pentru toți cei care protestează de o parte sau alta a 'baricadelor' ridicate între români: soluția pentru România nu este conflictul, ura și dezbinarea - ci unirea și construcția! În septembrie 2014 ne-am întâlnit pe Arena Națională ca să lansăm o idee fundamentală: o Românie Unită, capabilă să construiască și să se dezvolte pe termen lung. (...) La 4 ani după acel moment, avem mai multă dezbinare între români ca niciodată; mai multă nesiguranță și instabilitate; mai puțină speranță în viitor; un guvern mult mai slab pregătit; un parlament mai ineficient; un președinte mai ezitant și mai slab; o justiție mai puțin credibilă și respectată; o economie care își epuizează potențialul; un sistem de educație și de sănătate mai contestate ca niciodată; români nemulțumiți de țara lor și tineri care își văd viitorul în afara României.