„Ocupată” din 2017 de cei ce luptă în stradă pentru Justiției, Piața Victoriei este azi terenul celor ce protestează „împotriva abuzurilor”, adică împotriva Justiției. Mitingul cu sute de mii de oameni este organizat de PSD și ALDE. Adică Puterea.

UPDATE 2 Aproximativ 200.000 de participanți la miting, în momentul de vârf, potrivit Agerpres. Mai mulți miniștri din guvernul „Dăncilă” se află în mijlocul manifestanților. A ajuns și Liviu Dragnea, care este alături de Florin Iordache, artizanul OUG 13, cel care a făcut controversatele modificări ale legilor Justiției și a făcut praf Codul de Procedură Penală.

UPDATE 1 Peste 70.000 de simpatizați PSD au ajuns în Piața Victoriei. Manifestanții scandează „Protocol cu protocol, Kovesi te-ai dat de gol” sau „Să iasă tot poporul, să cadă binomul”.

***** Textul inițial 

Un miting „împotriva abuzurilor”, organizat de Partidul Social Democrat, la care sunt aşteptate sute de mii persoane, are loc sâmbătă, de la ora 20,00, în Piaţa Victoriei.

Un miting ciudat, organizat de cei ce dețin toată puterea politică a țării și care, paradoxal, se plâng de abuzuri. Abuzuri ce ar aparține Justiției, cea care l-a transformat pe Dragnea într-un infractor prin condamnarea liderului PSD la închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului.

Mitingul are loc și în contextul în care același Liviu Dragnea așteaptă o primă sentință în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în condițiile în care aceștia lucrau la PSD.

Mai amintim și că tot Dragnea este vizat în alte dosare penale, alături de compania Tel Drum și de bucata de Dunăre trecută în administrare privată, lacul Belina fiind locul de pescuit al liderului PSD.

Acestea sunt condițiile în care sute de mii de oameni au fost urcați în autocarele din toată țara și aduși la București, în Piața Victoriei, exact locul în care cei care au o cu totul altă părere despre Justiție au protestat continuu din ianuarie 2017, de la primul atac la legislația penală.

PSD încearcă să „contamineze” Piața Victoriei, cred unii dintre „rezistenți”, inclusiv folosirea lanternelor și telefoanelor diseară este copiată de la #Rezist, spui ei. Mesajul pe care vor să îk transmită: „și noi putem, și noi suntem ca voi”.

Revenind la cei care vor umple centrul Capitalei sâmbătă seară, unii vin din credință față de partid, alții pentru „doi mici și o bere”, o parte sunt telespectatorii unor posturi TV care fac propagandă PSD și anti Justiție.

O altă categorie este a celor care se declară „luați cu arcanul” pentru acest miting, fiind amenințați cu pierderea locurilor de muncă dacă nu vin în Piața Victoriei să sprijine partidul.

Principalele declarații ale organizatorilor și declarațiile Opoziției

Liviu Dragnea, președintele PSD:

„Este un miting organizat împotriva abuzurilor care se întâmplă în România de mult timp, este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse serios sub semnul întrebării, ba putem spune şi mai dur că sunt afectate de câţiva ani buni în România. Facem acest miting pentru a arăta că suntem decişi să mergem până la capăt, pentru ca România să devină o ţară democratică, o ţară unde libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate, aşa cum scrie şi în Constituţia României şi toate tratatele internaţionale pe care România le-a semnat”.


„Nimeni nu este forţat să vină la miting, dar, în acelaşi timp, toţi cei care au tăcut până acum şi care au suferit destul şi n-au avut nicio reacţie când s-au tăiat pensiile, când au fost ascultate telefoanele într-una, când au văzut abuzuri peste abuzuri au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting şi să se exprime liber. (...) Noi vrem să facem un miting sigur, dar, în acelaşi timp, îi aşteptăm pe toţi cei care vor să se exprime. Nu este un miting exclusiv PSD”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE:

„Da, participăm. Este un miting prin care protestăm faţă de toate abuzurile care s-au petrecut în justiţie în ultimii ani, faţă de gravele greşeli care s-au făcut, ilegalităţi, protocoale de colaborare servicii - justiţie, tot ceea ce vedem că s-a întâmplat şi care, până la urmă, aduce atingere unui element fundamental pentru orice democraţie: respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, care este valoare eminamente liberală şi europeană, pe care s-a construit democraţia liberală europeană”.

Gabriela Firea, primarul PSD al Capitalei:

„Orice fel de abuz trebuie sancţionat! Dar în special cel de putere. Nimic nu poate fi mai antidemocratic decât să nu respecţi votul românilor! Am câştigat alegerile dar, din prima zi, atât Guvernul cât şi autorităţile locale au fost supuse unei campanii de denigrare, defăimare, transmiterea de informaţii false, manipulare şi boicotare a activităţii. Trăim într-o dictatură a minorităţii care nu s-a bucurat de votul românilor, dar care vrea să confişte instituţiile prin fraudă politică şi morală. Prin minciună şi presiuni instituţionale! Unii mai slabi au căzut victime sau chiar au pactizat cu grupările ilegitime din instituţii. Cine îndrăzneşte să spună ceva este ameninţat! Cine are curajul să se revolte e pus la zid de oameni certaţi cu legea şi plătiţi să creeze haos! Spun NU anarhiei! Spun DA democraţiei şi statului de drept, nu de drepţi!”

Vladimir Petruț, dizident în interiorul PSD, primarul social-democrat al oraşului Cavnic:

„Prostia asta de miting (...). Cum să faci tu miting în capitala ţării, când tu conduci ţara. Tu ai prefecţii, tu ai primarii, tu ai preşedinţii de Consilii Judeţene, tu ai Guvernul României, tu ai Senatul, tu ai Camera Deputaţilor, tu poţi legifera. (...) Sau merg cumva să-l apere pe penalul Dragnea?”

Klaus Iohannis, președintele României:

„Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal, într-o democraţie, cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nicio societate normală mitingul de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă şi pur populistă.

Ludovic Orban, preşedintele PNL:

„Este limpede pentru orice om cu bun simţ. Nu poţi să faci miting contra abuzurilor atunci când eşti la putere. Abuzurile nu pot fi comise decât de cei care deţin puterea. Nu poţi să faci miting ca să protestezi împotriva ta. Raţiunile acestui miting sunt altele. În primul rând, alegerea locului de manifestaţie arată intenţia clară de a confisca locul simbolic în care protestează de un an şi jumătate cei care sunt împotriva PSD. Aduceţi-vă aminte că Firea a mai încercat o dată să confişte locul de manifestaţie, inventând un târg de Crăciun. În al doilea rând, să remarcăm faptul că data a fost aleasă la o zi după ce ar fi trebuit ca instanţa să dea verdictul în dosarul lui Dragnea. Deci, scopul de a pune presiune pe judecătorii care trebuie să ia decizia este evident. În al treilea rând, mitingul este organizat după decizia CCR, cu obiectivul de a pune presiune pe preşedintele României. În al patrulea rând, mitingul este organizat înaintea anunţatei moţiuni de cenzură a PNL şi urmăreşte să bage frica în oasele oricărui parlamentar din majoritate care ar intenţiona să voteze în favoarea moţiunii. În concluzie, acest miting este o acţiune profund nedemocratică de intimidare a opoziţiei, a magistraţilor, a oamenilor liberi, a funcţionarilor şi angajaţilor din sistemul public care nu răspund la comenzile politice, a jurnaliştilor care îşi permit să critice PSD, a oricărui român care nu acceptă să fie sluga vechilului şef”.

Victor Ponta, fost lider al PSD:

„În această zi specială am un mesaj pentru toţi cei care protestează de o parte sau alta a 'baricadelor' ridicate între români: soluţia pentru România nu este conflictul, ura şi dezbinarea - ci unirea şi construcţia! În septembrie 2014 ne-am întâlnit pe Arena Naţională ca să lansăm o idee fundamentală: o Românie Unită, capabilă să construiască şi să se dezvolte pe termen lung. (...) La 4 ani după acel moment, avem mai multă dezbinare între români ca niciodată; mai multă nesiguranţă şi instabilitate; mai puţină speranţă în viitor; un guvern mult mai slab pregătit; un parlament mai ineficient; un preşedinte mai ezitant şi mai slab; o justiţie mai puţin credibilă şi respectată; o economie care îşi epuizează potenţialul; un sistem de educaţie şi de sănătate mai contestate ca niciodată; români nemulţumiţi de ţara lor şi tineri care îşi văd viitorul în afara României.