Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, spune CEDO
Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a decis că amenzile date de statul ceh unor părinți care au refuzat vaccinarea copiilor nu au fost „nerezonabile”.
Vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieții private”, a decis CEDO.
Curtea a fost sesizată de părinții unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniță în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinați. În plus, legislația cehă prevede posibilitatea amendării părinților care nu respectă, fără motive întemeiate, obligația de a-și vaccina copiii împotriva celor nouă boli, iar unii dintre reclamanții în cazul judecat de CEDO au fost amendați.
„Politica de vaccinare urmărește obiective legitime de protejare a sănătății, precum și a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât și pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.
Vaccinarea obligatorie este puternic susținută de toate autoritățile relevante din Cehia, remarcă judecătorii Curții, care afirmă că sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar și celor care se consideră mai puțin amenințați de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.
Ca urmare, deși „neadmiterea copiilor la grădiniță implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalității”, este vorba „de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”, mai explică judecătorii de la Strasbourg. Aceștia remarcă faptul că, deși nu primesc vaccinuri obligatorii, copiii pot fi admiși ulterior în învățământul școlar obligatoriu, când ajung la vârsta potrivită.
De aceea, măsurile reclamate sunt considerate proporționale de CEDO, în contextul sustemului național de sănătate, cu obiectivele acestuia, respectiv protejarea împotriva bolilor ce prezintă riscuri ridicate asupra sănătății umane, prin vaccinare.
Comentarii