Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC), inaugurat luni la Fetești, va fi deschis și piloților ucraineni.

Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă "o bornă importantă" atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât și pentru reflectarea practică a solidarității aliate, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Totodată, el va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.

"Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România", a spus ministrul român al Apărării.

În același timp, ministrul Tîlvăr a evidențiat că Centrul din Baza Aeriană 86 își  propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.

"Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înființarea Coaliției Internaționale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaților și partenerilor regionali.  În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”, a declarat ministrul Tîlvăr, la ceremonia de inaugurare. 

Antrenamentele vor începe cu piloții români, "dar vrem, de asemenea, să antrenăm piloți ucraineni, deoarece Olanda și celelalte state partenere, Danemarca și Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forțelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA și mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european", a declarat ministrw olandeză a Apărării, Kajsa Ollongren, potrivit Agerpres. 

EFTC - găzduit de Baza aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță" - a fost realizat în baza unui acord de colaborare prin care ministerul român al Apărării a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.