Grupul de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor, inițiat de Ministerul justiției, a discutat săptămâna aceasta mai ales despre teme legate de situația minorilor.

Mihaela Chiper, din partea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, a sesizat că în România sunt realizate anual sute de examinări medicale la cerere și fără vreo legătură cu o cercetare penală, în vederea obținerii unor certificate care să ateste virginitatea unor minore.

Poziția Ministerului justiției a fost exprimată în sensul ”realizării imediate a unor demersuri spre descurajarea acestei practici, până la introducerea unei reglementări care să o elimine efectiv, considerându-se că reprezintă o conduită abuzivă cu potențiale consecințe negative pentru persoanele supuse unei astfel de examinări”, potrivit unui comunicat.

Punctul de vedere exprimat de secretarul de stat Mihai Pașca este în acord cu declarația comună a Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Națiunii Unite, din 2018, prin care se cere guvernelor să fie oprită această practică.

”Experții celor două organizații arată că examenul în vederea stabilirii virginității este o acțiune invazivă, sexistă, care încalcă drepturile omului și o serie de standarde etice, fără a oferi informații medicale relevante raportat la scopul urmărit. În schimb, are potențialul de a provoca traume psihologice tinerelor care sunt supuse acestui tip de verificare. Drept urmare, a fost agreată, în cadrul grupului, emiterea unei circulare în rețeaua națională de medicină legală prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări, până la o reglementare expresă în acest sens”, precizează Ministerul justiției.