Începând de vineri, 13 august, pentru a călătorii între țările membre ale Uniunii Europene va fi obligatoriu certificatul digital COVID, o dovadă a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

"Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/", a transmis Comitetul național de coordonare a vaccinării (CNCAV).

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Citește și: Certificatul digital UE privind COVID: Orientări noi pentru statele membre

Aceste prevederi sunt stipulate în  Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului national al României.