Ambasada României la Nicosia a fost notificată, pe 3 august 2021, cu privire la reținerea unui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Cipru.

UPDATE

În dimineața zilei de 4 august 2021, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetățeanul român la sediul secției de poliție unde se află acesta.

În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetățeanul român a precizat că a fost reținut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanței de judecată, care a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru.

Decizia instanței nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislația cipriotă.

Pe parcursul anchetei și al înfățișării în instanță, cetățeanul român a beneficiat de prezența unui traducător și a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetățeanului român cu familia, cu armatorul și conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România și a pus la dispoziție datele de contact ale unor avocați locali specializați, asigurându-l pe cetățeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competențelor legale.

+++

Notificarea a fost făcută de un membru al echipajului, la nivelul ambasadei fiind recepționate ulterior solicitări de asistență consulară atât din partea familiei cetățeanului român, cât și din partea companiei angajatoare, anunță MAE.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu cetățeanul român, demers realizat în aceeași zi.

Potrivit datelor preliminare obținute de ambasadă, cetățeanul român a fost reținut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidențele autorităților cipriote.

În dimineața zilei de 4 august 2021, un reprezentant al misiunii diplomatice s-a deplasat la locul de deținere al cetățeanului român pentru a-l vizita și pentru a avea întâlniri cu autoritățile cipriote care investighează cazul.

MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătită să ofere asistență consulară suplimentară, conform competențelor legale.