MAE anunță că pe 24 octombrie 2019 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Libia, prin Tunisia și Turcia, a trei cetățeni români, dintre care doi minori.

Repatrierea a avut loc cu sprijinul Ambasadei României la Tunis, a Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, și a Consulatului General al României la Istanbul, în coordonare cu Departamentul Consular al MAE, prin Celula de Criză.

Personalul diplomatic al Ambasadei României la Tunis a acordat asistență consulară de specialitate pentru transferul grupului de cetățeni români din Libia în Tunisia. Astfel, cu sprijinul echipei consulare mobile a Ambasadei României la Tunis, grupul de cetățeni români a părăsit Libia la data de 23 octombrie 2019 pe cale terestră către Tunisia, de unde și-a continuat deplasarea către România, pe cale aeriană, pe ruta Tunis - Istanbul - Otopeni.

Pe durata perioadei în care s-au aflat în compania reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, cetățenilor români li s-a acordat tot sprijinul necesar în materia asistenței și protecției consulare.

Ministerul Afacerilor Externe a suportat, în întregime, costurile aferente procedurilor de repatriere, respectiv cazarea, transportul rutier și cel aerian. Departamentul Consular al MAE român adresează mulțumiri autorităților libiene și tunisiene pentru sprijinul acordat.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.