Combaterea schimbărilor climatice ar trebui să fie prioritatea Parlamentului European, conform ultimului Eurobarometru publicat vineri.

"Combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, oceanelor și biodiversității” trebuie să fie cea mai importantă prioritate a Parlamentului European, spun cetățenii europeni în cadrul unui nou Eurobarometru comandat de Parlamentul European și derulat în octombrie 2019. Potrivit unui comunicat al PE, schimbările climatice reprezintă unul dintre motivele pentru care cetățenii au votat la alegerile europene din mai 2019, în special pentru tineri. 

32% dintre europeni cred că lupta împotriva schimbărilor climatice și protecția mediului ar trebui să fie cea mai importantă temă a deputaților europeni. Cei mai preocupați de aceste aspecte sunt Suedia (62%), Danemarca (50%) și Olanda (46%).

În cadrul sondajului, cetățenii au fost întrebați și care este cea mai presantă îngrijorare legată de mediu. O majoritate absolută de europeni (52%) menționează schimbările climatice, apoi poluarea atmosferică (35%), poluarea maritimă (31%), deforestarea și creșterea cantității de deșeuri (ambele 28%).

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, (S&D, IT), care va ajunge la Madrid luni, pentru a participa la deschiderea Conferinței ONU pentru schimbările climatice COP25, a comentat rezultatele sondajului, declarând că europenii vor ca UE să acționeze pentru combaterea schimbărilor climatice.

Joi, plenul Parlamentului European "a votat o rezoluție prin care declară situația de urgență privind clima în Europa și pe plan global. Îi ascultăm pe cetățeni și atragem atenția asupra nevoii de a merge dincolo de cuvinte și de a acționa", a mai spus Sassoli.

În cursul anului trecut protestele conduse de tineri au mobilizat milioane de oameni în UE și în întreaga lume. Astfel de proteste au loc și astăzi, inclusiv în România.

Acest Eurobarometru arată că șase din zece cetățeni europeni sunt încrezători și convinși că protestele conduse de tineri au un impact direct asupra politicilor publice atât la nivel național cât și european.

Irlandezii (74%), suedezii (71%) și ciprioții (70%) sunt printre cei mai convinși că protestele vor genera măsuri politice la nivel european, comparativ cu cehii (42%) și cu britanicii (47%).