Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, crede că România ar trebui să investească în capacități de abatorizare, în loc să exporte animale vii.

În plenul de la Strasbourg vor fi prezentate marți seara declarații ale Consiliului și Comisiei despre condițiile privind calitatea vieții animalelor în timpul transportului către țări terțe. Dezbaterea are loc după scufundarea unei nave cu 14 mii de oi la bord în Portul Midia, caz în urma căruia România riscă o procedură de infrigement pentru modul în care sunt transportate ovinele în colțuri îndepărtate ale lumii, cum ar fi Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Golful Persic.

Nu e prima dată când România e criticată pentru condițiile improprii în care sunt transportate animalele, Comisia Europeană avertizând în mai multe rânduri Bucureștiul că trebuie să ia măsuri, ultima dată în luna iulie. 

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, declară că, dincolo de explicațiile pe care autoritățile române trebuie să le dea, e nevoie de schimbarea modului de abordare a subiectului.

”Există o îngrijorare în PE în mai multe grupuri, inclusiv în grupul nostru, legat de condițiile de bunăstare a animalelor, care trebuie respectate atunci când se transport animale vii și în număr mare, așa cum e cazul cu oile din România. Astăzi vor fi mai mulți membri ai PE care își vor exprima în continuare îngrijorarea pentru că văd că tot apar accidente de acest fel. Eu cred că dincolo de explicațiile pe care autoritățile române le pot da, trebuie să schimbăm modul nostru de gândire și de abordare a acestui subiect, nu doar din perspectiva asta a bunăstării animalelor, ci din perspectivă economică”, afirmă Cioloș.

Fostul comisar pentru agricultură subliniază că exportul de animale vii reprezintă nu doar un risc de a nu putea respecta anumite reguli privind bunăstarea animalelor, ci sunt și anumite probleme economice.

”Economia României pierde valoare adăugată transportând animale vii. O mare parte a acestor animale ar trebui abatorizată în România și transferate carcasele. Dacă s-ar investi în capacități de abatorizare, care să aparțină crescătorilor de animale, am avea de câștigat și din punct de vedere ec și România, și crescătorii de animale, și am evita și acest gen de discuții și de probleme”, spune Dacian Cioloș.

Sectorul ovin românesc e competitiv la nivel european și pot fi respectate chiar anumite condiții halal, cerute pe anumite piețe arabe, mai spune Cioloș.