FOTO/ VIDEOCirca o sută de salariați ai Camerei Deputaților, protest spontan pentru salarii mai mari
Aproximativ o sută de salariați ai Camerei Deputaților au organizat marți un protest spontan pe holurile Parlamentului și cer salarii mai mari.
UPDATE
O delegație a fost primită în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților pentru discuții privind revendicările.
+++
La finalul ședinței de plen de marți, angajații care au mai rămas pe hol au început să scandeze din nou când deputații ieșeau din sală "Vrem salarii decente". În timp ce aleșii din opoziție îi aprobau, cei de la putere s-au făcut rapid nevăzuți.
+++
După aproximativ o oră, o parte dintre angajații nemulțumiți s-au retras în birourile lor.
+++
Președintele interimar al Camerei Deputaților, PSD-istul Alfred Simonis, a revenit ulterior la declarații și a spus că angajații din Parlament "nu sunt cei mai prost plătiți bugetari".
"Eu cred că aceste creșteri salariale nu pot începe cu angajații Parlamentului. Nu spun că nu trebuie să discutăm despre o echilibrare și eliminarea decalajelor și discrepanțelor între Parlament și ministere (angajații de la Parlament spun că au salarii mai mici decât angajații de la ministere - n.r.)", a declarat Simonis.
+++
Angajații de la Cameră spun că sunt solidari cu colegii lor de la Secretariatul General al Guvernului, care au început lunea trecută la un protest spontan ca urmare a faptului că nu le-au fost soluționate revendicările salariale.
Când președintele interimar al Camerei Deputaților, PSD-istul Alfred Simonis, a ieșit din plen, a fost huiduit de angajați, însă el a mers repede spre biroul lui și nu a stat de vorbă cu nimeni.
Aceștia reclamă faptul că "impactul bugetar pentru creșterea salarială a angajaților din Parlament, Administrația Prezidențială și SGG erste redus, ținând cont că numărul lor este relativ mic".
În plus, majorarea solicitată este sub nivelul inflației cumulate din 2017, iar puterea de cumpărare a scăzut cu circa 40%.
Angajații au coli de hârtie pe care scrie "Solidari cu angajații SGG", "Ne-am săturat de bășcălie", dar și afișe cu salariile pe care le câștigă.
În urma cu aproximativ o săptămână, sindicatele funcționarilor publici din Parlamentul României și ale personalului contractual își declară solidaritatea deplină cu protestul angajaților Secretariatului General al Guvernului, referitor la nivelul salarial scăzut raportat la importanța atribuțiilor. Aceeași situație este înregistrată și la nivelul angajaților Parlamentului României al căror cuantum salarial nu a mai înregistrat modificări semnificative, din anul 2017, fiind în medie de 5.500 - 5.700 lei, salariul net, potrivit News.ro.
„La începutul lunii aprilie, am înaintat premierului României o solicitare de majorare a salariilor angajaților Parlamentului, solicitare semnată de peste 1.200 de salariați și care încă nu a primit nici un răspuns. Solicităm și pe această cale prim-ministrului, să manifeste o deschidere onestă la dialog cu reprezentanții sindicatelor angajaților Parlamentului României, în vederea soluționării urgente a solicitărilor noastre. Decidenții statului român, dar și opinia publică, ar trebui să conștientizeze că inechitatea salarială poate genera o scădere a calității activității legislative desfășurate de către angajații din structurile Parlamentului României, ceea ce poate genera situații complicat de gestionat ulterior”, arată comunicatul de presă al acestora.
Angajații Parlamentului României au dovedit respect și loialitate față de instituția în care își desfășoară activitatea și au ales să nu pună presiune prin mișcări sindicale de protest, alegând calea dialogului, mai arată sursa citată.
Aceștia reamintesc prim-ministrului Marcel Ciolacu că, în calitate de fost președinte al Camerei Deputaților, a cunoscut activitatea lor în mod nemijlocit.
Ei mai reamintesc de restricțiile privind desfășurarea altor activități prin care și-ar putea crește veniturile.
„Totodată, nu trebuie omis faptul că activitatea noastră, deși extrem de complexă, desfășurându-se sub o presiune permanentă, nu a generat vreo sincopă, iar acest lucru evidențiază, în mod indubitabil, nivelul ridicat de profesionalism al colegilor noștri”, conchide sursa menționată.
Pe documentul mai sus citat apar numele președintelui sindicatului funcționarilor publici din Senatul României, Ionuț Aichimoaie, președinta sindicatului funcționarilor publici din Camera Deputaților, Alina Grigorescu, președinta sindicatului personalului contractual din Senatul României, Adriana Manole, și președinta sindicatului personalului contractual din Camera Deputaților, Angela Ghenciu.
Comentarii