Premierul Florin Cîțu a precizat vineri că protestul de la metrou este unul ilegal, provocat de un fost deputat PSD care își pierde ”sinecurile". El i-a solicitat ministrului de interne, Lucian Bode, să ia măsuri.

"Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode", a scris premierul pe Facebook.

Vineri dimineața, circulația trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanți ai sindicatului USLM. 

Nemulțumirea Sindicatului Liber Metrou a fost provocată de anunțul de joi al Metrorex privind notificarea firmei care administrează spațiile comerciale din incinta stațiilor de metrou. Aceste spații trebuie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran până la data de 2 aprilie, potrivit unui comunicat de presă.

USLM a replicat că toate magazinele din metrou au fost construite conform legislației în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

”În acest moment, Contractul de Asociere pe spațiile comerciale și situația spațiilor fac obiectul unui proces aflat pe rolul instanței de judecată. Noi, USLM, avem încredere în justiția din România și așteptăm cu încredere hotărârea instanței", se arată într-un comunicat.

”În momentul de față sunt circa 600 de participanți la acest protest. Trebuie menționat că angajații Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal. Acțiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică și împiedică desfășurarea în condiții normale a transportului de călători în București. Metrorex își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziție pentru a opri această ilegalitate", potrivit unui comunicat al Metrorex.

”O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii. Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie. Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea", a precizat pe Facebook ministrul transporturilor Cătălin Drulă.

El le-a transmis angajaților că miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele lor:

"Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018. O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi".