Un incendiu violent a izbucnit vineri la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. A fost activat Planul roșu de intervenții.

UPDATE

Întrebat dacă își reproșează ceva după noua tragedie produsă într-un spital din România, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a replicat: ”Din păcate, pe noi ne vedeți când avem urgențe. Eu apar când există o problemă gravă”.

Despre o eventuală demisie - nici vorbă: ”Doctorul Arafat nu este Superman care să rezolve toate problemele”.


„Dorim să transmitem condoleanțe prietenilor și familiilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital din Constanța. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiații lor", a declarat Eric Mamer, purtătorul șef de cuvânt al Comisiei Europene.


Ministrul de interne, Lucian Bode, a anunțat că șapte persoane au decedat și nu nouă, cum s-a transmis inițial. Cinci pacienți au murit în spital și doi la unitățile în care fuseseră transferați după izbucnirea incendiului. Greșeala aparține DSU, cei doi pacienți decedați după transfer fiind numărați de două ori.

+++

Autoritățile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Investigația este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

+++

”Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID. La ora 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Forțe solicitate în sprijin de la județele Călărați, Galați și Ialomița. Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs”, au transmis cei de la IGSU. 

+++

Mai multe persoane au decedat în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța, informează Agerpres. Informația a fost confirmată de Ministerul sănătății.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că din informațiile pe care le deține patru persoane au decedat în urma incendiului care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.Potrivit acestuia, este vorba despre pacienți COVID.

Prefectul a precizat că opt pacienți ai spitalului au fost duși la Spitalul Militar, circa 40 se află la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța, care are pregătită și Secția ATI, iar ale 40 de locuri cu oxigen sunt disponibile la Spitalul de Pneumologie și alte două la Secția ATI a Spitalului Mangalia. 

+++

Opt oameni ar fi murit în timpul incendiului, potrivit unor surse citate tot de Digi24.

+++

Premierul Florin Cîțu a fost informat despre incendiu, anunță Biroul de presă al Guvernului. El continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.
Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

Patru pacienți ar fi murit în urma incendiului, potrivit informațiilor Digi24.

+++

Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și sunt degajări mari de fum. 

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi24 că spitalul este în subordinea primăriei.

Pacienții sunt evacuați. Potrivit lui Mihai Lupu nu există răniți.

La nivelul spitalului a fost activat planul alb, care înseamnă evacuarea UPU și a secției ATI, respectiv a personalului medical și a pacienților, a spus Lupu.

Președintele CJ Constanța nu a putut spune care este cauza izbucnirii incendiului. Spitalul a fost construit în urmă cu aproximativ 70 de ani.

Pompierii din Constanța au cerut ajutorul colegilor din județul Ialomița.