Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că un procent cât mai mare din bugetul apărării trebuie investit în industria românească de profil.

"Pentru noi este un angajament ca bugetul MApN să fie angajat în așa fel încât, împreună cu Ministerul Economiei, mai precis cu industria de apărare, să putem să folosim acești bani obținând maximum de eficiență. De asemenea, este o oportunitate ca la nivelul MApN să identificăm acele linii de agregare în așa fel încât cercetarea și dezvoltarea din instituțiile militare care au atribuții specifice în acest domeniu să se transpună cât se poate de concret într-o colaborare și dezvoltare cu industria de profil", a afirmat Nicolae Ciucă, aflat, împreună cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, în vizită la Uzina Mecanică Cugir, relatează Agerpres.

Ministrul a spus că există un plan pe 10 ani pentru înzestrarea armatei, ”deci există previziune și ecart atât de timp, cât și financiar, astfel încât industria de apărare să poată să concretizeze elemente de care armata are nevoie”.

”Suntem într-o efervescență cu Ministerul economiei, cu ROMARM, pentru a identifica toate celelalte linii de colaborare, astfel încât încă o dată, așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare prin ceea ce noi ne-am asumat la nivelul MApN, ca bugetul de 2 la sută să se regăsească cât mai mult posibil, sigur că nu este adevărat să spun că începând de mâine, dar încetul cu încetul, pas cu pas, până la finalizarea acestui plan pe 10 ani, să avem un procent cât mai mare investit în industria românească", a adăugat Ciucă.

Industria de apărare românească, fie că este deținută de statul român, fie că este privată, trebuie să fie implicată în procesul de înzestrare a Armatei și ”cât mai mult din acel 2% din PIB să se ducă către industria de apărare românească", a susținut și ministrul economiei Virgil Popescu, la finalul vizitei de la la Cugir.

El a precizat că, împreună cu ministrul apărării, va avea în continuare discuții "mai aplicate" cu conducerile celor două fabrici: "Am fost la Fabrica de Avioane Craiova, o să mergem și la alte fabrici . (...) Vrem cu adevărat ca industria de apărare românească să fie implicată cât mai mult în înzestrarea Armatei. O să vedeți că se va mișca industria de apărare, că industria de apărare românească își va schimba fața și va începe să producă la nivelul tehnologic de care Armata Română are nevoie".