Centrul pentru Jurnalism Independent a reacționat joi după ce Moise Guran a declarat că o perioadă a fost și jurnalist și consultant politic, amintind că cele două sunt meserii ”incompatibile”.

"N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS”, a declarat miercuri Moise Guran la Digi24, după ce a anunțat plecarea din presă în politică.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că situația lui Moise Guran aduce încă o dată în discuție standardele și normele etice ale profesiei de jurnalist.

”Principala armă și protecție a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câștigă în ani și se pierde într-o secundă. În situațiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acțiunile lui pot afecta întreaga profesie...Declarația lui Moise Guran că a lucrat în paralel ca jurnalist și consultant politic a stârnit discuții în spațiul public în principal datorită notorietății acestuia, dar el este departe de a fi un caz singular. Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic”, precizează Centrul pentru Jurnalism Independent.

Codul Deontologic Unificat menționează că, ”pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic”.

De asemenea, mai prevede și că, ”în exercitarea profesiei și în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăți comerciale, fundații, asociații, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înțelegeri care ar putea afecta imparțialitatea sau independența sa”. 

”Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii. Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnaliști care își fac meseria cu onestitate, cât și de politicieni care să se lupte pentru binele cetățenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate”, atrage atenția CJI.

 Condul Deontologic Unificat poate fi consultat aici.