Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, joi, că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, potrivit unor surse academice citate de News.ro.

Decizia a fost luată în ședința de joi a Consiliului General al CNATDCU, după ce a fost analizat raportul întocmit de Comisia juridică, document care are la bază analiza a trei experți care au evaluat teza de doctorat a procurorului-șef al DNA.

+++

UPDATE Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, joi, că, la universitățile cu "toleranță zero la copiat", în cazuri similare cu cel al Codruței Kovesi, se solicită refacerea tezei și aceasta nu ajunge să fie susținută. Ministrul a mai spus că, dacă vor fi formulate contestații la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranță analizate.

"În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menționate în corpul tezei și 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenței. (...) Propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât și de comisia juridică a fost ca pedeapsa să fie proporțională cu frauda. Și au insistat că la această proporție de 5%, dânșii nu pot să recomande retragerea titlului", a afirmat Dumitru.

"Într-o astfel de situație, la universitățile care au toleranță zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza și nesusținerea tezei", a insistant ministrul Educației.

+++

UPDATE Decizia CNATDCU a fost anunțată oficial, iar potrivit reprezentanților Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă și neadaptată.

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însușit de Consiliul General al CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din teză, a precizat președintele Comisiei de Științe Juridice a CNATDCU, Mircea Bob.

"Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare sau plagiat-parazitism, dar pasajele care pot cădea sub încadrarea de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancțiunea", a spus Mircea Bob.

"În opinia Comisiei de lucru însușită de Comisia de științe juridice și de Consiliul General, retragerea titlului de doctor autorului tezei supusă expertizei apare ca find o sancțiune excesivă și neadaptată”, a mai spus Mircea Bob, care a subliniat că "împrumuturile neautorizate sunt fraze care nu conțin idei originale sau particulare, ci sunt făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific".

"Prin urmare, Comisia de lucru a propus să nu fie retras titlul de doctor. Sancțiunea este excesivă și neraportată la cele câteva similitudini constatate, iar în baza Regulamentului de organizare și funcționare, Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită ministrului Educației Naționale propunerea de a se menține titlul de doctor al doameni Laura Codruța Kovesi", a adăugat Mircea Bob.

Decizia a fost luată după ce Consiliul General și-a însușit raportul Comisiei Juridice, cu 35 de voturi "pentru" menținerea titlului de doctor și cu o singură abținere. La ședința Consiliului General a fost asigurat cvorumul necesar cu 36 de membri, dintre care 23 au fost prezenți în sală, 11 au participat prin intermediul Skype și două voturi au fost exprimate electronic, potrivit vicepreședintelelui CNATDCU, Marius Andruh.

+++


Raportul celor trei experți din Comisia juridică a CNATDCU a concluzionat că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat, "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, susținută în decembrie 2011, la Facultatea de Drept a Universității de Vest Timișoara, potrivit News.ro.

Decizia în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, luată în urma votului membrilor Consiliului General al CNATDCU, urmează să fie anunțată oficial într-o conferință de presă.

La începutul acestei săptămâni, Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experți care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului-șef al DNA.