Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni o nouă hotărâre privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

De asemenea, hotărârea aduce clarificări ale unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Pe lângă actualizarea listei cu statele și zonele de risc, hotărârea clarifică situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată în spațiu deschis, pentru perioade scurte de timp și doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane.

Astfel, în localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România:

Instituirea restricțiilor pentru persoanele care sosesc din zonele mai sus prezentate se aplică după 24 ore de la data aprobării hotărârii, iar ridicarea acestora se realizează începând cu data emiterii hotărârii. 

Întrebat luni în ce stadiu este evaluarea privind aplicarea restricțiilor de circulație pe timp de noapte, premierul Ludovic Orban a spus: ȚPe de o parte, vrem să vedem efectele în alte țări, că măsura se aplică în alte țări. Vrem să vedem dacă există efecte în alte țări. Știm că această restricționare afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei care, să spun, sunt activi după ora 23:00. Dar să vedem efectele în alte țări. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri destul de importante, trecerea învățământului în sistem online, portul obligatoriu al măștii, închiderea teatrelor, instituțiilor de spectacol, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor. De altfel, se vede la București că, deocamdată, suntem pe un platou, nu a mai crescut numărul de cazuri".