Documentarul ”colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, relatează News.ro.

Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, a fost selectat la categoriile ”cel mai bun lungmetraj documentar” și ”cel mai bun lungmetraj internațional”.

„colectiv” (România - Luxemburg), produs de Nanau și Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediție a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Filmul urmărește autorități și jurnaliști, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, notează News.ro.

Documentarul, producție HBO Europe scrisă de Alexander Nanau și Antoaneta Opriș, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2019, în afara competiției. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internațional.