Medicul Camelia Roiu, Spitalul de Arși: Eram la raportul de gardă și managerul ne-a spus că suntem pe primul loc. Am întrebat ce înseamnă și a spus că a angajat cel mai bun PR (o televiziune).

E doctor la Spitalul de Arși. În noaptea de foc, nimeni nu a chemat-o de acasă. Nici pe colegii săi. Medicul Camelia Roiu a avut curajul dezvăluirilor când a filmat pacientul cu viermi (tolo.ro). Și are curajul dezvăluirilor și acum.

Jurnalista Mirela Neag (investigații, Gazeta Sporturilor), privind în urmă, spune că directorii spitalelor manipulau cu bună știință. Ministrul Vlad Voiculescu a arătat că este foarte trist că secțiile de arși nu erau dotate corespunzător la momentul petrecerii tragediei Colectiv. Declarațiile de mai jos sunt fragmente dintr-o dezbatere comemorativă „Un an de la Colectiv”, organizată de Frontline Club marți, 1 noiembrie 2016, și transmisă în direct pe Internet.

Mirela Neag: Directorii spitalelor făceau PR când prevesteau morțile cauzate de infecții

 

Mirela Neag (foto), jurnalista de investigații care a lucrat la o serie de dezvăluiri cu privire la sistemul medical împreună cu Cătălin Tolontan, a spus că directorii din Sănătate făceau PR, în zilele următoare Colectiv, când toată lumea aștepta, cu sufletul la gură, informații despre starea reală a acestora. Mirela Neag:
  • Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu, Streinu-Cercel au spus, după prima săptămână, să ne așteptăm ca numărul victimelor să se dubleze pentru că vor urma infecții. Infecții, atât au spus. Nu ce fel de infecții. Infecții și atât.
  • Sistemul medical cunoaște foarte bine realitatea din spitalele pe care le gestionează. Acele declarații au făcut parte tot din această campanie de PR, cum îi spun eu, de a diminua efectul pe care l-ar fi produs decesele ce urmau să vină.  
  • Ei știau din prima zi că nu există condiții pentru tratarea marilor arși. Un mare ars în România era condamnat din start. S-au perindat la televizor, ieșeau în echipă directorul spitalului, directorul medical, șeful ATI. Unul nu a avut curajul să spună „stați, că nu e OK”. Discursul era identic, fiecare director avea același discurs.

 

Medicul Camelia Roiu (foto), Spitalul de Arși:

„Chiar au făcut PR. La un moment dat, la noi în spital [Spitalul de Arși, al cărui director, la acea vreme, era Mihai Marinescu - n.r.], la raportul de gardă, ne-am strâns toți medicii și era fostul manager - pe care domnul ministru l-a lăsat să plece foarte ușor, după părerea mea (!) -  și eu am spus atunci niște lucruri - ce s-a întâmplat în acea noapte, că dr. Nițescu, medic de gardă, nu a chemat medicii de acasă, eu nu am fost chemată, mie mi s-a interzis să vin.

Și domnul manager Marinescu a zis că suntem pe primul loc. Și am spus: "nu înțeleg, ce înseamnă pe primul loc?!"- "Păi, am angajat un PR puternic", (a răspuns managerul spitalului -n.r.)

Din câte am înțeles, era vorba de o televiziune. „În momentele alea, apăreau cu interviuri, în care spuneau cât sunt de buni, de profesioniști; televiziunea până la urmă și-a dat seama că nu e bine să continue”. - a adăugat medicul Roiu.

VIDEO ACTUALITATE: Un an de la Colectiv, Frontline Club, marți, 1 noiembrie 2016

Ce capacitate ar avea Bucureștiul, în cazul unui dezastru?

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

•    Întreaga secție [de la Floreasca – n.r.] a fost pusă în funcțiune extrem de târziu. Tragedia majoră este că nu a putut funcționa când a fost cea mai mare nevoie de ea.

•    Putem să ne bucurăm de ea astăzi și încercăm să facem și mai bine.

•    Secția de arși de la Floreasca funcționează și funcționează foarte bine. Va fi extinsă - vom avea încă 12 paturi. Barocamera este unul dintre echipamentele cumpărate, care nu poate fi folosit pentru marele ars. Atât. De ce a fost cumpărat?

•    Informațiile sunt chiar de la medici (ministrul a spus într-o declarație anterioară despre tratamentele antiîmbătrânire la care ar fi potrivite dotările actuale ale barocamerei - n.r.). Noi am vrea să mutăm barocamera, pentru că ne încurcă, am vrea să folosim acel spațiu pentru arsuri.

•    Eu am oferit toate detaliile. Este un lucru extrem de trist: bani cheltuiți și echipamentele care nu au fost folosite niciodată.

•    La licitație a participat o singură companie; a oferit un preț cu 0,000001% mai mic decât prețul din caietul de sarcini.

•    Asta nu face barocamera mai utilă sau mai puțin utilă. Toate informațiile sunt în raportul corpului de control [al Ministerului Sănătății - n.r.].


 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: "Sistemul atârnă de multe ori de câteva persoane"

Declarațiile ministrului Sănătății, în cadrul dezbaterii (aprox. min. 15:00 în înregistrarea video): "Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății din acest moment, nu mai refuză demisii. E foarte interesant ce am observat în administrația publică, ești amenințat de multe ori cu plecarea. "Domnule ministru, dacă nu se întâmplă asta, noi plecăm." Ai senzația că o să se întâmple ceva. 
Am fost destul de multe ori amenințat cu plecarea. "Noi plecăm, ne dăm demisia și o să se blocheze sistemul."

Sistemul atârnă de multe ori de câteva persoane. Câteva persoane care au avut grijă ca pe câțiva ani, zeci de ani de zile câteodată, să se facă indispensabili. Să nu crească nimic, să se facă indispensabili, să poată spune oricând unui ministru sau unui decident că, dacă nu faci așa cum vrem noi, dacă ne deranjați prea tare, noi plecăm și lucrurile o să se blocheze. Și nu o să își poți permite asta, fie că ești politician, fie că ești tehnocrat. 

•    Indicatorii de perfomanță din contractul de management erau o glumă. Erau schimbați cu o săptămână înainte de evaluare. Oricine lucrează într-o companie privată știe că nu poți schimba indicatorii de performanță înainte de evaluare.

•    Infecțiile nosocomiale nu erau raportate. Teoretic, erai pedepsit dacă raportai infecții nosocomiale mai mari. O raportare veridică este primul pas. O să fie modificați fundamental indicatorii de performanță și indicatorii de evaluare.

•    Sănătatea are nevoie de reformă întodeauna și peste tot în lume. De obicei, se spune: „it's broken”.

•    Sunt extrem de multe lucruri de făcut. Într-un mandat de patru ani se pot face foarte multe lucruri.

•    Cred că trebuie mult mai mult accent pe prevenție. Cred că fiecare sistem medical are nevoie de sustenabilitate financiară, medicamentele noi sunt din ce în ce mai scumpe, tratamentele noi sunt din ce în ce mai scumpe.

•    În acest moment, lucrurile pe care trebuie să le facem noi țin de cel mai elementar bun-simț - câteva spitale noi, vorbim de renovări făcute ca lumea, de echipări minimale - cea mai mare nevoie e nu în clinicile universitare, ci în zonele rurale - avem 6.000.000 persoane care nu au acces la servicii medicale de bază, la asistență medicală de bază. Avem nevoie de o salarizare corectă, avem nevoie de reguli.

•    Reguli care trebuie respectate: de la igiena mânilor curate în spital, la felul în care sunt folosite antibioticele, la protocoale medicale, la prescripția de la medic, cum sunt finanțate serviciile medicale și cum sunt raportate. Un eco-sistem în care să nu ne furăm căciula.

Întrebare din public: Sunt acești oameni parte a subteranului?

Dacă nouă, tuturor, ne pasă de sistemul sanitar, trebuie să fim mai atenți. Ceea ce facem noi în mandatul scurt este să aducem mai multă transparență – de exemplu, transparență în toate achizițiile făcute de spitale.

Există insule de profesionalism și de bunătate, de oameni  care își fac treaba cât pot ei mai bine pe tarlaua lor.

Întrebare din public: Care este capacitatea maximă pentru marii arși? Dacă s-a făcut vreun exercițiu peste această capacitate?

Ministrul Vlad Voiculescu: Capacitatea este de 10-20 de pacienți în București, în funcție de câți sunt internați în acel moment în spital, ce secții pot fi eliberate, de condițiile de izolare ce pot fi create în termeni de maximă urgență.

Ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, ideea că România poate trata 100 pacienți este deplasată. Un oraș ca Viena are șase paturi. Ideea nu e de a crea 100 de paturi, strategia este de a dota centre mai multe în București, în țară.

În caz de dezastre să se poată interveni, sistemul să acționeze în caz de dezastru.

Există un mecanism la nivel european, pus la punct pentru pacienții cu arsuri grave. Capacitatea este limitată peste tot. Dacă s-ar întampla un nou Colectiv, Doamne ferește, mâine, trebuie să asigurăm tratament de urgență acolo unde se poate, în România, și apoi transferul cât mai rapid în străinătate. 

Medicul Camelia Roiu:

Politica nu mai are ce să caute în sănătate, în educație. Trebuie să ne recâștigăm noi, ca profesie, demnitatea, să ne respecte lumea și noi să respectăm, la rândul nostru, oamenii. Nu trebuie nimeni să fie erou. În perioada aceea toată lumea spunea „sunteți eroi”. Nu. Trebuie să fim profesioniști și atât. Nici măcar nu trebuie să ne implicăm emoțional, pentru că o să aibă de suferit actul medical în sine.

  • Nu sunt optimistă, văd ce e în jurul meu, îi văd pe colegii mei, comportamentul lor, modul lor de a reacționa. Eu nu m-am simțit apărată de nimeni, de dl ministru, singurul om care a spus public de legea avertizorului a fost dna Prună. Eu nu m-am simțit apărată de nimeni, de nici un guvernant.
  • Există un semntiment de sufocare și frică? Evident că trebuie să se schimbe în conștiințele tuturor ceva. Frica de șef este ceva îngrozitor.
  • Medicii mi-au spus că majoritatea nu suntem ca cei despre care scrieți dvs. (jurnaliștii de investigație – n.r.), majoritatea suntem medici cinstiți, onești, care ne facem treaba. Din păcate, există șefii pe viață și asta trebuie schimbat.

Notă: EurActiv.ro a prelucrat ordinea declarațiilor și a preluat ideile principale (fără să facem o transcriere cuvând cu cuvânt a acestora). Recomandăm vizionarea dezbaterii pentru conformitatea la virgulă a spuselor invitațiilor și pentru comentariile moderatorului/invitațiilor, specifice stilului oral. Înregistrarea video este inserată în acest text sau poate fi urmărită pe pagina Frontline Club.