CE a anunțat joi că trimite șase țări, inclusiv România, în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea valorilor-limită de calitate a aerului convenite la nivel european.

Acțiunea Comisiei împotriva Franței, Germaniei, Italiei, României, Marii Britanii și Ungariei în fața Curții de Justiție a UE vizează și neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori.

România e trimisă în fața Curții de Justiție din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie. Mai exact, în aglomerarea București, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.

Valorile-limită stabilite în legislația UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Decizia trimiterii în judecată vine în urma Summitului ministerial privind calitatea aerului, convocat de comisarul european pentru Mediu, Karmenu Vella, la 30 ianuarie 2018, ca un ultim efort pentru a găsi soluții la problema gravă a poluării în nouă state membre.

Comisia precizează că cele șase state membre în cauză nu au prezentat ”măsuri credibile, eficace și la timp pentru a reduce poluarea în cadrul limitelor convenite și cât mai curând posibil, așa cum impune legislația UE”.

”Decizia de a trimite statele membre în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor. Am spus că actuala Comisie este o Comisie care oferă protecție. Decizia noastră este o concretizare a acestei promisiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în fața Curții de Justiție au primit suficiente „ultime șanse” pentru a remedia situația. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetățeni într-un timp mult mai scurt. Însă doar acțiunea în justiție nu va rezolva problema. De aceea prezentăm sprijinul concret pe care Comisia îl poate acorda autorităților naționale în eforturile lor de a promova un aer mai curat pentru orașele europene”, a explicat Vella decizia CE.