Executivul de la Bruxelles a prezentat miercuri o serie de recomandări în vederea creării unui sistem securizat care să le permită cetățenilor accesul la dosarele lor electronice de sănătate în toate statele membre.

Recomandările au fost făcute ca urmare a faptului că, în prezent, există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește accesul cetățenilor europeni la propriile dosare electronice de sănătate. Deși unii cetățeni pot avea acces parțial la dosarele lor electronice de sănătate la nivel național sau transfrontalier, mulți alții au acces electronic limitat sau nu au deloc acces la aceste date.

Potrivit Comisiei, recomandările prezentate respectă pe deplin Regulamentul general privind protecția datelor.
Statele membre au început deja să pună la dispoziție anumite părți ale dosarelor electronice de sănătate și permit schimbul acestora la nivel transfrontalier.

Începând cu 21 ianuarie 2019, cetățenii finlandezi pot cumpăra medicamente în Estonia în baza unor prescripții electronice, iar medicii luxemburghezi vor putea avea în curând acces la dosarele pacienților cehi.

Recomandările de astăzi propun ca statele membre să extindă această activitate la trei noi rubrici ale dosarului de sănătate, și anume analize de laborator, bilete de ieșire din spital, teste imagistice și rapoarte imagistice.

Totodată, inițiativa deschide calea pentru dezvoltarea specificațiilor tehnice care vor fi utilizate pentru a face schimb de dosare de sănătate în fiecare caz în parte.

Ce beneficii oferă accesul integral la dosarele de sănătate personale la nivelul UE?

  • în cazul unui accident care se produce în cursul unei călătorii într-un alt stat membru al UE, medicii vor avea acces imediat la informațiile cu privire la pacient (de exemplu, informații legate de afecțiuni cronice, alergii sau intoleranță la anumite medicamente). Astfel, medicii vor putea mult mai bine să propună tratamentul cel mai eficient și oportun;
  • o mai bună calitate a serviciilor de îngrijire medicală și asigurarea continuității acestor servicii atunci când cetățenii se deplasează în UE;
  • stimularea cercetării medicale în ceea ce privește marile provocări în materie de sănătate, precum bolile cronice și neurodegenerative, prin facilitarea schimbului de date. Pentru aceasta este necesar acordul cetățenilor, într-un mod semnificativ și în deplină conformitate cu normele europene privind protecția datelor;
  • sprijinirea eficienței și a durabilității sistemelor de sănătate, de exemplu, prin transmiterea analizelor de laborator și a radiografiilor recente ale unui pacient. În acest fel, un spital din alt stat membru nu va trebui să repete teste similare, economisindu-se timp și reducându-se costurile spitalicești.