Executivul UE a lansat procedura de infringement contra Austriei pentru legea privind ajustarea alocațiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor pe teritoriul austriac.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere referitoare la reglementările legislative care ajustează prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE atunci când copiii lor au reședința în străinătate.

România este unul dintre statele care au criticat legislația austriacă pentru reducerea alocațiilor și mai mulți oficiali au cerut Comisiei să reacționeze. Întrebați dacă România are de gând să tranșeze această problemă din poziția de președinte al Consiliului UE, membrii Guvernului au spus că, deși e o problemă care este prioritară pentru România, nu este printre prioritățile Președinției, pentru că este de competența Comisiei.

De la 1 ianuarie 2019, Austria acordă prestații familiale și facilități fiscale familiale copiilor care au reședința într-un alt stat membru în funcție de costurile vieții din statul membru respectiv.

Executivul european subliniază că această indexare înseamnă că mulți cetățeni UE care lucrează în Austria și contribuie la sistemul ei fiscal și de securitate socială în aceeași măsură ca și lucrătorii locali ar primi prestații diminuate pe baza simplului fapt că reședința copiilor lor este într-un alt stat membru.

„Piața noastră unică este bazată pe echitate și pe tratament egal. În UE nu există lucrători de rangul al doilea. În situația în care lucrătorii mobili contribuie în aceeași măsură la un sistem de securitate socială ca și lucrătorii locali, ei ar trebui să beneficieze de aceleași prestații sociale și în cazul în care copiii lor trăiesc în străinătate. În UE nu există copii de rangul al doilea”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Replica Austriei

Austria consideră că noua lege privind alocațiile copiilor imigranților este compatibilă cu reglementările comunitare, a transmis joi Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al familiei, după anunțul Comisiei.

„Continuăm să considerăm că soluția aleasă este compatibilă cu dreptul european”, a declarat Juliane Bogner-Strauss pentru agenția de presă APA, scrie Mediafax.

„Indexarea alocațiilor aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toți părinții primesc același procentaj raportat la nivelul de trai și toți părinții din UE, din Spațiul economic european și din Elveția sunt tratați egal”, a argumentat Bogner-Strauss.

Normele UE nu permit unui stat membru să reducă prestațiile în bani acordate persoanelor asigurate în baza legislației sale doar pentru că ele sau membrii familiei lor au reședința într-un al stat membru. Aceste norme interzic și discriminarea pe motive de naționalitate. Orice reducere a prestațiilor familiale pentru simplul motiv că reședința copiilor lor este în străinătate încalcă normele UE în materie de securitate socială, precum și principiul egalității de tratament aplicat lucrătorilor care sunt cetățeni ai unui alt stat membru în ceea ce privește beneficiile sociale și fiscale, atrage atenția Comisia Europeană.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.