Comisia Europeană a numit-o pe Michaela Moua în funcția de coordonator antirasism, un angajament prevăzut în Planul de acțiune al UE de combatere a rasismului.

Coordonatorul va colabora îndeaproape cu persoanele de origine rasială și etnică minoritară și va transmite Comisiei preocupările acestora.

Ulterior, Michaela Moua va interacționa cu instituțiile europene, cu societatea civilă și cu mediul academic pentru a consolida răspunsurile politice în domeniul combaterii rasismului și va colabora cu alte servicii ale Comisiei pentru a pune în aplicare politica Comisiei privind prevenirea și combaterea rasismului.

Numirea unui coordonator antirasism la nivelul UE a fost asumată în Planul de acțiune 2020-2025 de combatere a rasismului, prezentat de Comisia Europeană în iunie 2020.

Helena Dalli, comisarul pentru egalitate, a spus că activitatea Michaelei Moua va fi „esențială” pentru punerea în aplicare a planului de acțiune împotriva rasismului. „Odată cu numirea sa, Comisia face încă un pas important în promovarea unei Uniuni Europene antirasiste. Intenționăm să ne intensificăm eforturile de combatere a rasismului în strânsă relație cu țările UE, cu societatea civilă și cu alte părți interesate”, a precizat Helena Dalli.

Născută în Finlanda, Michaela Moua a studiat dezvoltarea internațională și a deținut o serie de roluri importante în cadrul unor ONG-uri din țara sa natală cu activitate în domeniul combaterii rasismului și a discriminării, dar și în cadrul Ministerului Justiției din Finlanda. Ea are o vastă experiență și expertiză în ceea ce privește combaterea rasismului și a discriminării pe criterii etnice și promovarea unei societăți caracterizate prin egalitate etnică și diversitate, potrivit Comisiei Europene.