Comisia a anunțat luni reluarea inițiativei DiscoverEU, prin care 60.000 de europeni cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani se pot înscrie pentru a beneficia de călătorii gratuite cu trenul anul viitor în Europa.

Perioada de înscriere pentru a călători în 2022, Anul european al tineretului, începe marți, 12 octombrie, la ora 12:00, și se încheie pe 26 octombrie, la ora 12:00, a precizat Executivul UE.

„Această rundă de înscrieri este deschisă tuturor tinerilor europeni născuți între 1 iulie 2001 și 31 decembrie 2003. În mod excepțional - deși programul era dedicat doar tinerilor care au 18 ani - la această rundă se pot înscrie și tineri în vârstă de 19 și 20 ani deoarece rundele dedicate lor au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19”, a menționat Comisia.

Tinerii selectați pot călători din martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile. Întrucât evoluția pandemiei rămâne incertă, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis de călătorie mobil, astfel încât data plecării poate fi modificată până în momentul deplasării. Permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an, a mai precizat Comisia.

Câștigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să aibă vârsta necesară pentru a fi eligibile). Pentru a promova mobilitatea sustenabilă, participanții la DiscoverEU vor călători în principal cu trenul, dar, pentru a asigura un acces larg pe întregul teritoriu al UE, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autocarul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul. „Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă”, arată Comisia.

Fiecărui stat membru i se alocă un număr de permise de călătorie, în funcție de populația sa, ca proporție din populația totală a Uniunii Europene.