Comitetul, condus de Raed Arafat, se reunește miercuri, după ce marți au fost analizate modificările la OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

"STS și ANCOM vor conveni și disemina către toate celelalte entități din componența Comitetului, propunerile de modificare a OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. IGSU va transmite ANCOM zonele fără semnal TETRA constatate pe timpul misiunilor operative din competență și va fi completat raportul de informare a prim-ministrului, potrivit structurii Cadru aprobate cu aspectele din competența entităților reprezentate în Comitet și completarea și explicitarea de către STS a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin utilizarea tehnologiei AML, chiar și în condițiile implementării acesteia", potrivit unui comunicat al MAI. 

Modificările necesare ale OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și aspectele tehnice care limitează și condiționează implementarea imediată a tehnologiei AML (Advanced Mobile Location) au fost analizate în ședința de marți a Comitetului interministerial privind Sistemul 112.

Totodată s-a discutat despre necesitatea promovării unui act normativ distinct care să reglementeze obligația înregistrării datelor personale la achiziționarea cartelelor Pre-Paid. 

Comitetul, care are în componență reprezentanți ai IGSU, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Serviciului de Telecomunicații Speciale, și ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, au abordat și posibilitățile de reglementare, de către ANCOM, a modului de acoperire a zonelor în care nu există semnal GSM.

În ședință a mai fost aprobat, în acord cu dispozițiile deciziei prim-ministrului, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112.

Ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a declarat marți seara, la Antena 3, că există "un cumul de factori care au dus la nenorocirea care s-a petrecut la Caracal, pe de o parte, și o să vedem în urma anchetelor care se vor finaliza, sper, foarte curând, este o eroare în zona Poliției, este o eroare în zona procurorilor, este o eroare în zona judecătorilor, toate acestea sunt chestiuni pe care urmează să le stabilească această investigație, este o eroare la 112".

"Astăzi discutam foarte aplicat, cu ordonanța de înființare a serviciului 112 pe masă, sunt lucruri care, din păcate, nu s-au făcut la timp, sunt lucruri care nu s-au operaționalizat la timp, este o lipsă mare de personal în zona aceasta a dispeceratelor care lucrează în sistemul 112...Să vedem care sunt nevoile reale ale dispeceratelor, pentru că nu poți să ai nevoie de 10 oameni într-un astfel de dispecerat și de fapt încadrarea să fie doar cu cinci oameni pe care să încerci să îi rotești cumva, ca să asiguri turele", a mai spus Fifor.