Ambasada Germaniei la București anunță că evreii persecutați care au locuit în București în timpul celui de-al doilea Război Mondial pot beneficia de prestații suplimentare.

”Republica Federală Germania este conștientă de responsabilitatea sa deosebită în urma nedreptăților comise de regimul nazist. Prin urmare, toate guvernele federale au tratat cu prioritate specială acordarea de compensații morale și financiare. Reglementări în acest sens au fost stabilite imediat după încheierea războiului”, precizează misiunea diplomatică. 

Pe viitor, evreii persecutați care au locuit la București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pot beneficia de prestații suplimentare:

- în baza reglementărilor privind compensațiile pentru persoanele persecutate de regimul nazist,

- în baza Legii privind pensiile care derivă dintr-o activitate desfășurată într-un ”ghetou”. 

Acest lucru a devenit posibil datorită recunoașterii orașului București ca fost ”ghetou deschis”.

Decizia a fost luată de Guvernul german pe 5 noiembrie 2021.

Bucureștiul va fi inclus imediat într-o listă în care sunt consemnate toate locurile recunoscute drept ”ghetou” în reglementările privind compensațiile și pensiile. 

Această decizie a fost posibilă datorită celor mai noi constatări ale unui raport recent elaborat de Centrul israelian de cercetare și comemorare a Holocaustului Yad Vashem, precizează Ambasada Germaniei la București.