Demisionarii acuză managementul spitalului că refuză să achiziționeze medicamente sau să angajeze noi oameni în cadrul UPU. În replică, Sorin Păun, managerul Spitalului de Urgență Floreasca, le transmite medicilor de la UPU să nu se lase manipulați.

UPDATE

După o discuție de câteva ore cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, managerul Spitatului de Urgență Floreasca, Sorin Păun, și-a dat demisia.

+++

„Din 31 de medici care au contracte de muncă și-au dat demisia 17 doctori. Erau angajați UPU - SMURD. Unul dintre motivele invocate a fost legat de dificultăți în desfășurarea activității, ca urmare a aprovizionării discontinue cu cele necesare activității și, bineînțeles, modul în care s-a înțeles să discute și să se comporte cu oamenii. La aceasta s-a adăugat regimul de încordare psihologică ce a fost pe oameni”, a spus Bogdan Oprița, șeful departamentului.

Potrivit unor surse medicale citate de Agerpres, actualul manager de la Floreasca, Sorin Constantin Păun, ar avea o viziune „aparte” legată de activitatea medicilor „din afara spitalului, adică de la SMURD”, el considerând că nu trebuie să aibă legătură cu unitatea medicală.

„A încercat în diverse moduri ca această activitate să fie limitată, sub diverse pretexte”, au spus aceleași surse.

Mai mulți medici angajați ai UPU s-au strâns miercuri în curtea spitalului pentru a protesta împotriva atitudinii managerului.

Medicul Raluca Moldoveanu a afirmat, pentru news.ro, că cererile doctorilor „sunt unele normale”, una dintre acestea fiind aprobarea unor noi posturi pentru care exista acordul ministerului: „Există o atitudine a managerului nostru interimar, care ne împiedică să ne desfășurăm activitatea așa cum trebuie. În primul rând, lipsa anumitor medicamente și materiale sanitare și un anumit tip de atitudine față de personalul sanitar care este agresiv-grosolană, să zicem”.

Întrebată ce așteptări are, ea răspuns: „Să îmi desfășor munca în condiții civilizate. (...) Este un cumul de motive, inclusiv faptul că nu au fost aprobate ultimele posturi care erau aprobate de minister. Domnul manager consideră că noi muncim prea puțin și suntem prea mulți”.

Demisionarii spun că această situație a apărut de aproximativ două-trei luni și, deși a fost informat și Ministerul Sănătății și s-au găsit soluții, au apărut alte probleme, în sensul că au dispărut alte medicamente sau s-au făcut achiziții de aparatură nouă care apoi a fost retrasă, spunându-li-se că au tot ce le trebuie la UPU. 

„În legătură cu situația de la UPU - SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București, am un singur comentariu: Sper ca medicii colegi de la secția UPU să înțeleagă că au depus un jurământ în slujba pacientului și nu în interesul unui om sau grup de interese și să nu se lase manipulați”, a declarat Sorin Păun, miercuri, într-o conferință de presă.

El a adăugat că toată activitatea lui managerială se bazează pe principiul respectării legii.

„Nu răspund la presiuni făcute de grupuri de interese. Nu cer decât respectarea legii, justificare cheltuielilor în decontul pe pacient și la secția UPU, așa cum se face în tot spitalul, de altfel, justificarea unor achiziții pe baza nevoilor reale și respectarea reglementărilor și procedurilor în vigoare. În relația cu colegii și colaboratorii, mă bazez pe comunicare deschisă, în contextul în care reglementările trebuie aduse la cunoștința tuturor angajaților spitalului”, a mai precizat el.

Doctorul Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București și șeful UPU a Spitalului Floreasca, a spus, pentru News.ro, că a semnat, în calitatea sa de șef de secție, 17 demisii ale medicilor, dar că este posibil să mai fie și altele, mai mulți colegi anunțându-l telefonic că vor demisiona în zilele următoare. El a spus că ia în calcul să demisioneze și el dacă numărul medicilor care vor rămâne va fi insuficient pentru ca activitatea să poată fi asigurată.

La UPU-SMURD Floreasca lucrează 33 de medici, dintre care două doctorițe au contractele suspendate, fiind în concedii de creștere a copilului, iar alți doi medici sunt angajați cu jumătate de normă.

La UPU sunt primiți zilnic în jur de 300 de pacienți. Activitatea unității ar putea fi însă blocată dacă nu sunt găsiți rapid înlocuitori pentru demisionari, spun medicii.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a invitat la negocieri pe medicii demisionari la sediul ministerului în cursul serii de miercuri.