SPECIAL REPORTConservarea biodiversității în Europa: Aspectul deseori uitat al protejării mediului

Cea mai mare parte a lumii se concentrează pe schimbările climatice și pașii necesari pentru a le combate, dar un alt aspect critic în privința mediului - protejarea biodiversității - nu reușește să atragă atenția pe care ar merita-o.
Tot mai multe informații arată că biodiversitatea și ecosistemele se deteriorează rapid în Europa și în întreaga lume. Acest lucru demonstrează că abordarea problemelor legate de natură și biodiversitate devine mai urgentă decât oricând dacă vrem să ne păstrăm planeta așa cum este astăzi.
Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie pentru biodiversitate în iunie, cu un plan de acțiune menit să aducă biodiversitatea Europei pe calea revenirii până în 2030. Pactul ecologic este, de asemenea, un pas în această direcție, întrucât încearcă să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere el emisiilor până în 2050 și să facă economia UE durabilă și mai prietenoasă cu mediul.
Dar acest lucru nu va fi suficient decât dacă alte țări urmează exemplul. Populațiile de mamifere, păsări, pești, amfibieni și reptile din întreaga lume au înregistrat, în medie, o scădere alarmantă de 68% din 1970, conform indicelui Living Planet.
Acest Special report, publicat în timpul Săptămânii Verzi a UE, analizează modul în care este protejată biodiversitatea în Bulgaria, România, Croația, Polonia și Spania.
Kaliakra: un studiu de caz privind analfabetismul de mediu din Bulgaria
Kaliakra este probabil cel mai frumos cap din Bulgaria la malul Mării Negre. Dar a devenit și o ilustrare a modului dezordonat în care guvernul încearcă să echilibreze interesele marilor afaceri, ale comunităților locale și ale ecologiștilor.
Pădurile României - resursă pentru mafia lemnului, dar și nesecat izvor de biodiversitate
Pădurea este un element cheie în strategia UE privind biodiversitatea, iar suprafețele împădurite din România sunt gazdă pentru un număr mare de specii. Totuși, pădurile sunt periclitate de tăierile ilegale.
În pofida piedicilor, un hotel de familie promovează turismul sustenabil în Croația
Un hotel de pe malul Mării Adriatice promovează sustenabilitatea într-un sector turistic croat încă dominat de hotelurile de masă și intervenția agresivă asupra naturii.
Agroecologia - un subiect încă anevoios pentru fermierii din Polonia
Scopul agroecologiei este de a găsi căi de recuperare a sistemului alimentar, distrus de agricultura industrială. Dar în Polonia există, se pare, prea multe obstacole pentru a garanta succesul.
Tot mai mulți locuitori ai orașelor din Spania caută alternative ecologice și durabile la viața citadină, pentru a se reconecta cu natura, dar și pentru a scăpa de mediile urbane poluate și de spațiile aglomerate, mai ales în contextul COVID-19. Un grup de profesori are soluția.
Comentarii