Consilierul-robot ION al prim-ministrului Nicolae Ciucă a avut luni prima ieșire în public, în mijlocul elevilor de la Liceul „Aurel Vlaicu” din București pentru a interacționa cu aceștia.

Numai că deja celebrul consilier guvernamental ION nu prea s-a ridicat la nivelul așteptărilor elevilor prezenți la evenimentul plin de stângăcii, atrage atenția G4Media.ro.

„Bună ziua. Eu sunt Ion, consilierul dvs. Îmi propun să ascult cu atenție și să înțeleg problemele dvs.”, așa s-a prezentat robotul Ion în fața elevilor. Luat însă la întrebări de elevii Liceului Aurel Vlaicu, consilierul premierului Nicolae Ciucă a fost prins cu lecțiile nefăcute.

Elev: „Eu cred că în primul rând ar trebui să integrăm în școli un mod de educație tehnologică deoarece România are această stigmă de dezvoltare și evoluție.”

**Ion nu a avut nicio reacție.

**Coordonator echipă Ion: „De exemplu, acum nu a înțeles cuvântul magic, dar poți reîncerca.

”Elev: „Eu cred…”Coordonator echipă Ion: „Nu! Eu cred că.

”Elev: „Eu cred că statul român…”.

Coordonator echipă Ion: „A înțeles doar statul român. Haide să îi dăm o resetare".

Pentru a-l mai salva pe consilierul Ion din unele situații stânjenitoare, reprezentantul companiei care l-a creat a venit de fiecare dată cu explicații:

„Ion în momentul de față funcționează ca un consilier. Este o confuzie generală că Ion ar trebui să aibă un comportament similar ChatGPT. ChatGPT răspunde la întrebări. Rolul lui Ion este să colecteze informații de la poporul român. Cum face chestia asta? Noi am dezvoltat acest AI care în baza răspunsurilor pe care le dai, formulează din în ce mai multe întrebări”.

Evenimentul de la Liceul „Aurel Vlaicu”, moderat de ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a durat câteva zeci de minute și s-a încheiat cu o stângăcie. Consilierul Ion nu a avrut să își ia la revedere de la reprezentantul companiei care l-a creat. În timp ce acesta tot încerca să își ia rămas bun, pe ecran, Ion afișa „Bună ziua!”.

Concluzia a fost una singură:

„La revedere Ion! La revedere Ion! Cred că… Resetare Ion!”