Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila trucare a unor licitații, organizate de MAI pentru realizarea proiectului "Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Companiile investigate își desfășoară activitatea pe piața serviciilor de lucrări de construcții, piața serviciilor de instalații, piața serviciilor de comunicații și alte activități conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom, M&D Cons Investiții S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electic S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. și Rovis Lider S.R.L.

.Autoritatea de concurență deține "indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial al companiilor menționate, ce vizează fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare ori de cumpărare (sau orice alte condiții de tranzacționare) și/sau împărțirea pieței serviciilor de lucrări de construcții, pieței serviciilor de instalații, pieței serviciilor de comunicații și alte activități conexe ale acestora din România, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurența", se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, Consiliul Concurenței a primit o sesizare din piață, de la unul dintre ofertanți, privind posibile practici anticoncurențiale ale companiilor participante la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucruale unor companii care activează pe aceste piețe.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.