Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei îndeamnă România să plătească sumele acordate de instanțele naționale sau organe de arbitraj reclamanților din mai multe dosare.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o rezoluție provizorie îndemnând ferm autoritățile române să ofere reclamanților despăgubiri pentru încălcările constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul SC Polyinvest SRL și altele v. România și alte cinci cazuri similare.

Rezoluția provizorie se referă la șase hotărâri care acoperă nouă plângeri privind neexecutarea deciziilor instanțelor naționale sau a hotărârilor arbitrale pronunțate între 2000 și 2011, care au obligat companiile controlate de stat să plătească diverse sume părților solicitante, a transmis Consiliul Europei, într-un comunicat.

„Comitetul Miniștrilor regretă profund faptul că, în pofida apelurilor sale urgente și repetate, autoritățile române nu au efectuat încă plățile necesare și își exprimă profunda îngrijorare cu privire la eșecul continuu al acestora de a oferi despăgubiri solicitanților”, arată sursa citată.

Deși deplânge absența prelungită a oricărei informații cu privire la orice evoluție menită să găsească o soluție la aceste cazuri, rezoluția provizorie solicită autorităților române să informeze corespunzător Comitetul Miniștrilor cu privire la toate evoluțiile relevante.

De asemenea, reiterează faptul că România, ca orice stat parte la Convenție, are obligația necondiționată de a se conforma hotărârilor definitive ale Curții.