Statele membre ale UE au confirmat vineri introducerea unor noi restricții aspre privind anumite produse din plastic de unică folosință.

Ambasadorii la UE, reuniți în cadrul Coreperului, au aprobat acordul provizoriu obținut în primele ore ale zilei de 19 decembrie anul trecut, după mai mult de 12 ore de negocieri între Președinția Consiliului și Parlamentul European.

Acordul provizoriu de la sfârșitul lui 2018 asupra unei noi directive privind materialele plastice de unică folosință se bazează pe legislația existentă a UE în materie de deșeuri, dar o depășește prin faptul că stabilește norme și mai stricte pentru acele tipuri de produse și de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvență a apariției pe plajele europene.

”Noile norme vor interzice utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative. În plus, vor fi introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător”, informează Consiliul UE.

Produsele din plastic de unică folosință sunt fabricate integral sau parțial din materiale plastice și, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. La proiectarea produselor din plastic ar trebui să se aibă întotdeauna în vedere posibilitățile de reutilizare și de reciclare a produsului.

Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantității de deșeuri de plastic generate în Uniunea Europeană.