O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, anunță MApN. Un elicopter plecat să caute avionul s-a prăbușit.

UPDATE

Pilotul MiG-21 a decedat după ce avionul s-a prăbușit într-o zonă nelocuită.

Aeronava prăbușită făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a anunțat Ministerul Apărării.

La bordul elicopterului IAR-330 Puma plecat în căutarea sa se aflau șapte persoane, care au decedat după ce și acest aparat s-a prăbușit.

„Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor”, a anunțat MApN.

+++

Și președintele Klaus Iohannis a transmis aproape de mizeul nopții un mesaj de condoleanțe.

"În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă către familiile îndoliate ale militarilor de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu care și-au pierdut viața în zona localității Gura Dobrogei, în timp ce executau o misiune de salvare și recuperare. Elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în timp ce căuta o aeronavă MiG 21 LanceR, dispărută de pe radar", a transmis președintele.

+++

Prin purtătorul său de cuvânt, premierul Nicolae Ciucă a reacționat și el la tragedie.

"Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa", este mesajul premierului.

+++

MApN a transmis miercuri seară că membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. 

Șapte militari au murit în accident, mai spune Ministerul Apărării.

+++

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a postat pe contul lui de Facebook un mesaj de condoleanțe.

"Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR", a scris Dîncu.

+++

''Am pierdut două aeronave. În cazul elicopterului care a plecat în căutarea și salvarea pilotului MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbușirea la 11 km de aerodrom în zona localității Gura Dobrogei. Din păcate, toți cei 5 membri ai echipajului și-au pierdut viața'', a anunțat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, la Antena 3, potrivit Agerpres.

La această oră se execută operațiunile de căutare și salvare a pilotului aeronavei MIG-21 Lancer, care este posibil să se fi catapultat. 

+++

Potrivit informațiilor publicate de Replica Online, elicopterul s-ar fi prăbușit și el. Toți cei cinci militari ar fi murit. Digi24, care citează surse din ISU Dobrogea, spune, de asemenea, că cei 5 militari aflați la bordul elicopterului au decedat.

Și aparatul MiG 21 LanceR s-a prăbușit la Cogealac, județul Constanța.


+++

Miercuri seară, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.


Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.


MApN spune că va reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile.

Ulterior, Ministerul a anunțat că elicopterul IAR 330-Puma, decolat în jurul orei 20.21 în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.