În acest final de săptămână, conducerea MAI a dispus desfășurarea unor acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor în contextul epidemiei COVID-19.

Acțiunile s-au desfășurat la nivel național, în sistem integrat, pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă la terase, baruri, cluburi în aer liber, pe plaje, activități în general unde este semnalată prezența unui public numeros. În total au fost verificate 4.052 de societăți comerciale, fiind identificate 42 de unități economice, care nu respectau măsurile stabilite pentru această perioadă. 

Au fost aplicate 11 sancțiuni operatorilor economici pentru organizarea de activități în spații închise, publice sau private, pentru care sunt instituite interdicții și restricții. Valoarea amenzilor este de peste 10.000 lei. 

De asemenea, s-au aplicat două avertismente unor persoane fizice pentru că au participat la activități pentru care sunt în vigoare interdicții și restricții. 328 de sancțiuni în valoare de aproximativ 40.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

19 sancțiuni în valoare de 21.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, iar 9 sancțiuni în valoare de 4.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de amenajare a teraselor referitoare la distanțarea fizică și locul prevăzut la mese. 

De asemenea, s-au aplicat 344 de sancțiuni la Legea 61/1991, în valoare de aproape 100.000 de lei, precum și alte 260 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 560 de mii de lei, pentru diverse alte nereguli. 

Polițiștii efectuează cercetări pentru 5 infracțiuni: 3 pentru port fără drept de obiecte periculoase,  una pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și una pentru evaziune fiscală. Misiunile de verificare și control s-au desfășurat pe parcursul a două zile, vineri – 19 iunie, respectiv sâmbătă 20 iunie. 

La aceste activități au participat peste 3. 000 de polițiști și 540 de jandarmi, precum și aproximativ 570 de polițiști locali, 79 de reprezentanți ai Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 58 de reprezentanți ai Ministerului Sănătății și 65 de reprezentanți ai Ministerului Muncii.  

În Capitală, în noaptea de 20 spre 21 iunie, în intervalul orar 21.30 – 02.00 au avut loc 9 controale la cluburile și restaurantele din zona Parcului „Regele Mihai I”, fiind aplicate 23 de sancțiuni contravenționale în valoare peste 170 de mii de lei, astfel: 

– 12 sancțiuni în valoare de  10.700 lei  pentru nerespectarea legislației privind paza bunurilor și protecția persoanelor;

–5 sancțiuni în valoare de  77.000 lei pentru nerespectarea regulilor de protecție a consumatorilor;

– 3 sancțiuni în valoare de  43.500 lei pentru  abateri de la normele din domeniul sănătății publice;

– O sancțiune pentru nerespectarea legislației privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun;

– 2 sancțiuni în valoare de  40.000 lei pentru activități comerciale ilicite.  

În cadrul acțiunii ordonate de conducerea MAI la nivel național au avut loc și activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun. Aceste activități au fost desfășurate în principal de către personal din cadrul structurilor de poliție locală. 

În urma acțiunilor la care au participat peste 4000 de polițiști locali, au fost aplicate 28 de sancțiuni, în valoare de 2.000 lei, pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție de către conducătorul auto și 179 de sancțiuni, în valoare de 11.200 lei, pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție, de către pasageri. 

12 avertismente au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de separare fizică a spațiului destinat conducătorului mijlocului de transport sau nepăstrarea liberă a primului rând de scaune. Patru sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a monta în locuri vizibile destinate pasagerilor, postere/autocolante/afișe care să cuprindă recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19.