Peste 120 de lideri mondiali, șefi de Stat și de Guvern se vor întâlni - până pe 18 noiembrie - la Sharm el-Sheikh, la Marea Roșie, în Egipt, pentru a găsi soluții dificile la condițiile de sănătate, tot mai îngrijorătoare ale planetei noastre.

Printre aceștia, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premiera italiană Giorgia Meloni, la adevăratul debut internațional, care va reafirma angajamentul Italiei de a reduce emisiile cu 55% până în 2030, relatează Euronews.

Alarma climatică este evidentă: ultimii 8 ani au fost cei mai calzi din istorie, conform raportului Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Conferința se bazează, totuși, pe angajamente neîndeplinite: Acordul de la Paris din 2015 prevedea limitarea încălzirii globale la 2° C față de nivelurile preindustriale, dar cel mai recent raport al Programului ONU pentru Mediu (UNEP) afirmă că, până la sfârșitul secolului, există riscul de a atinge + 2,6° C, definit drept un nivel "catastrofal". 

"Schimbările climatice reprezintă provocarea centrală a secolului nostru"

Această ediție a COP 27, Conferința Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, este condusă de secretarul general al ONU, António Guterres.

Cuvintele sale în discursul inaugural au fost decisive, ba chiar dure.

"Nu putem accepta faptul că atenția noastră nu este focalizată asupra schimbărilor climatice. Desigur, trebuie să lucrăm împreună pentru a sprijini eforturile de pace și pentru a pune capăt suferințelor uriașe. Însă, schimbările climatice se află pe o linie temporală diferită și pe o scară diferită. Este o chestiune determinantă a epocii noastre. Este provocarea centrală a secolului nostru. Este inacceptabil, scandalos și auto-agresiv să o punem pe un plan secundar. Într-adevăr, multe dintre conflictele de astăzi sunt legate de haosul climatic în creștere. Și războiul din Ucraina a scos la iveală riscul profund al dependenței noastre de combustibilii fosili", a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, portughezul Antonio Guterres.

La COP 27, însă, este o absență importantă: China, cea mai poluantă țară din lume. Nu va fi prezent președintele chinez Xi Jinping și, din motive evidente, nici președintele rus Vladimir Putin.

Fără implicarea Chinei, obiectivele de reducere a emisiilor devin dificil de atins.

În schimb, este prevăzută participarea președintelui american Joe Biden, care va sosi în Egipt abia la finalul alegerilor "intermediare" (Mid-Term), prevăzute pentru marți, 8 noiembrie.

Noul prim-ministru britanic Rishi Sunak a fost aproape obligat să fie prezent, copleșit în Marea Britanie de criticile pentru refuzarea sa inițială de a participa la Conferința de la Sharm el-Sheik. Este prezent și fostul premier Boris Johnson.

Pentru a le cere liderilor lumii fapte concrete, la Sharm el-Sheik au loc proteste din ce în ce mai "vizibile" și agresive, după cele mai recente gesturi senzaționale, făcute în muzeele din Madrid și Roma.

Sursa: RADOR