Școlile s-au închis pe 11 martie 2020, câteva zile mai târziu fiind declanșată starea de urgență din cauza pandemiei. Pentru copiii fără acces la internet, acest an a însemnat 24 de săptămâni de școală pierdute.

Organizația World Vision România a făcut cronologia unui an de la prima zi de școală online, care arată că pentru foarte mulți copii din mediile defavorizate perioada pandemiei a reprezentat un an fără cursuri.

Anul trecut, aproape o treime dintre absolvenții de clasa a VIII-a din comunitățile defavorizate nu s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională. Riscul ca rata de abandon școlar să crească este unul foarte ridicat, în condițiile în care în România părăsirea timpurie a școlii este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa.

Elevii din mediul rural sunt cei care se confruntă cu provocări uriașe. Cei fără posibilități materiale, fără acces la internet și echipamente, fără programe de educație remedială, fără profesori calificați în metodologia predării digitale au pierdut până la acest moment 24 de săptămâni de școală, arată analiza World Vision, citată de News.ro.

Aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au participat, în februarie, la un sondaj realizat de Fundația World Vision România consideră că elevii lor au pierdut între 11% și 45% din materie, în pandemie, potrivit unui comunicat al organizației. În 9% dintre cazuri, pierderile au fost majore, între 46% și 80%, arată organizația, care notează și o degradare a notelor în cazul multor copii, în timpul predării online., scrie Edupedu.ro.


Decalajele dintre mediul urban și cel rural se adâncesc, în contextul în care 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la școli din mediul rural, nu au făcut școală online, din diverse motive: din cauza problemelor financiare familiile lor nu le-au putut asigura un smartphone sau un calculator cu care să lucreze; nu au avut conexiune la internet – 1 din 3 sate în care World Vision activează are zone cu semnal slab sau inexistent; profesorii nu au fost pregătiți să predea și să-și examineze elevii online; nu au avut un loc acasă unde să participe la lecțiile online.

Situația nu s-a îmbunătățit anul acesta, în pofida promisiunilor autorităților. La începutul anului 2021, 237.000 de elevi tot nu aveau acces la internet, iar 287.000 de elevi nu aveau echipamente pentru școala online, susține World Vision. După decizia de redeschidere a școlilor, peste 80% dintre profesori încă spun că au nevoie de formare în domeniul educației digitale, doi din trei profesori afirmă că este necesar un ghid standardizat pentru educație remedială, iar aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au răspuns unui sondaj al Fundației World Vision România consideră că elevii lor au pierdut din materie în pandemie.

Dar efectele pandemiei nu s-au resimțit doar în materie de educație. În vara anului trecut, 60% dintre părinți nu au lucrat, iar 50% dintre familii nu au avut alimente și produse de bază. Nu este astfel de mirare că 91% dintre toți copiii au fost afectați din punct de vedere psihologic și mai mult de o cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți.