Birocrația, responsabilitățile și resursele fragmentate împiedică asigurarea unor servicii publice de calitate și blochează investițiile, consideră comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

România are nevoie de mai multe investiții mai ales în educație, sănătate sau incluziune socială, în infrastructura de transport, energie și mediu, spune comisarul european, care a prezentat vineri, la București, Raportul de țară pentru România din cadrul Semestrului European.

Documentul elaborat de Comisia Europeană, publicat la sfârșitul lunii trecute, arată că nu toată lumea beneficiază de creșterea economică susținută din România, iar sărăcia în rândul copiilor și în mediul rural a crescut semnificativ, a spus Corina Crețu.

„Sunt patru puncte din raportul de țară care mă preocupă. În primul rând, sărăcia rămâne o problemă importantă pentru România, iar inegalitățile regionale cresc. Deși există o creștere economică susținută și se creează noi locuri de muncă, este evident că nu toată lumea beneficiază de aceste rezultate. Sărăcia în rândul copiilor și în mediul rural a crescut semnificativ, ceea ce ne îngrijorează în mod deosebit”, a spus Crețu.

E a adăugat că, în opinia Comisiei Europene, nicio regiune și nicio persoană nu trebuie lăsate în urmă, mai ales copiii, transmite Agerpres.

„În al doilea rând, dezvoltarea este îngreunată de lipsa capacității administrative. Așa cum arată raportul, birocrația, responsabilitățile și resursele fragmentate împiedică eficientizarea administrațiilor publice și dăunează investițiilor. Pentru perioada 2021-2027, am propus 80 de măsuri de simplificare a accesării fondurilor europene. Reforma administrației publice este un subiect despre care am tot vorbit și care, în opinia noastră, ar putea progresa mai repede”, a precizat oficialul european.

În al treilea rând, este nevoie de investiții în educație, în sănătate, în incluziunea socială, în infrastructura de transport, de energie și de mediu, a continuat ea.

„Investițiile în aceste domenii ar întări potențialul de creștere al României și ar îmbunătăți calitatea vieții. Cetățenii simt și înțeleg aceste lucruri”, potrivit comisarului european.

În al patrulea rând, regiunile și particularitățile locale contează. „Coeziunea și competitivitatea nu pot fi atinse aplicând o rețetă unică. Fiecare trebuie să-și îmbunătățească slăbiciunile pe care le are. Avem nevoie de investiții diferențiate la nivel regional și de politici adaptate, flexibile, care să răspundă nevoilor și provocărilor locale”, a mai spus Crețu.

Comisarul european a îndemnat autoritățile române să ia în serios toate aceste recomandări.

„Cred că e important să ne amintim cu toții că datoria noastră, a fiecăruia dintre noi - cei care temporar ocupăm diverse funcții publice la nivel național sau european - este de a face tot ce ține de noi pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a românilor”, a conchis Corina Crețu, într-un mesaj postat pe Facebook.