Birocrația, responsabilitățile și resursele fragmentate împiedică asigurarea unor servicii publice de calitate și blochează investițiile, consideră comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

România are nevoie de mai multe investiții mai ales în educație, sănătate sau incluziune socială, în infrastructura de transport, energie și mediu, spune comisarul european, care a prezentat vineri, la București, Raportul de țară pentru România din cadrul Semestrului European.

Documentul elaborat de Comisia Europeană, publicat la sfârșitul lunii trecute, arată că nu toată lumea beneficiază de creşterea economică susţinută din România, iar sărăcia în rândul copiilor şi în mediul rural a crescut semnificativ, a spus Corina Creţu.

„Sunt patru puncte din raportul de ţară care mă preocupă. În primul rând, sărăcia rămâne o problemă importantă pentru România, iar inegalităţile regionale cresc. Deşi există o creştere economică susţinută şi se creează noi locuri de muncă, este evident că nu toată lumea beneficiază de aceste rezultate. Sărăcia în rândul copiilor şi în mediul rural a crescut semnificativ, ceea ce ne îngrijorează în mod deosebit”, a spus Creţu.

E a adăugat că, în opinia Comisiei Europene, nicio regiune şi nicio persoană nu trebuie lăsate în urmă, mai ales copiii, transmite Agerpres.

„În al doilea rând, dezvoltarea este îngreunată de lipsa capacităţii administrative. Aşa cum arată raportul, birocraţia, responsabilităţile şi resursele fragmentate împiedică eficientizarea administraţiilor publice şi dăunează investiţiilor. Pentru perioada 2021-2027, am propus 80 de măsuri de simplificare a accesării fondurilor europene. Reforma administraţiei publice este un subiect despre care am tot vorbit şi care, în opinia noastră, ar putea progresa mai repede”, a precizat oficialul european.

În al treilea rând, este nevoie de investiţii în educaţie, în sănătate, în incluziunea socială, în infrastructura de transport, de energie şi de mediu, a continuat ea.

„Investiţiile în aceste domenii ar întări potenţialul de creştere al României şi ar îmbunătăţi calitatea vieţii. Cetăţenii simt şi înţeleg aceste lucruri”, potrivit comisarului european.

În al patrulea rând, regiunile şi particularităţile locale contează. „Coeziunea şi competitivitatea nu pot fi atinse aplicând o reţetă unică. Fiecare trebuie să-şi îmbunătăţească slăbiciunile pe care le are. Avem nevoie de investiţii diferenţiate la nivel regional şi de politici adaptate, flexibile, care să răspundă nevoilor şi provocărilor locale”, a mai spus Creţu.

Comisarul european a îndemnat autoritățile române să ia în serios toate aceste recomandări.

„Cred că e important să ne amintim cu toții că datoria noastră, a fiecăruia dintre noi - cei care temporar ocupăm diverse funcții publice la nivel național sau european - este de a face tot ce ține de noi pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a românilor”, a conchis Corina Crețu, într-un mesaj postat pe Facebook.