Directorul general interimar al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), ambasadorul român Cornel Feruță, și diplomatul argentinian Rafael Grossi au rămas în cursa pentru ocuparea funcției de conducere a acestei instituții.

Consiliul Guvernatorilor (CG) al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a reunit pe 21 octombrie 2019, la Viena, pentru etapa votului formal dedicat alegerii noului Director General al Agenției, anunță Ministerul de Externe.

În prima rundă de vot, statele membre în Consiliul Guvernatorilor și-au exprimat opțiunile referitoare la cei trei candidați rămași în competiție, printre care și candidatul României, ambasadorul Cornel Feruță, director general în exercițiu al AIEA. Ambasadorul Cornel Feruță a obținut 14 voturi, Rafael Grossi - 15 voturi și Lassina Zerbo - 5 voturi. A existat și o abținere. În urma acestor rezultate, candidatul cu cel mai mic număr de voturi, Lassina Zerbo, a părăsit competiția.

În aceeași zi a fost organizată o nouă rundă formală de vot, în care statele membre și-au exprimat opțiunile referitoare la cei doi candidați rămași în cursă. Rezultatele votului sunt: ambasadorul Cornel Feruță (17 voturi), Rafael Grossi (16 voturi) și două abțineri.

MAE precizează că opțiunile exprimate în cele două runde de vot formal din 21 octombrie 2019 au reconfirmat sprijinul în creștere acordat candidatului român la nivelul Consiliului Guvernatorilor AIEA.