Spitalul CF2 din București, unde mai mulți oameni au văzut moartea cu ochii din cauza infecțiilor sau a erorilor medicale, a fost jefuit constant în ultimii ani, fără însă ca cineva să ia vreo măsură. Acum Corpul de Control al MS îl verifică din nou.

În ultimii ani, Spitalul CF2 a plătit bani grei pentru închirierea unui ecograf care, timp de doi ani, a stat mai mult stricat, în condițiile în care un produs similar cumparăt nou costa sensibil mai puțin. Apoi a plătit aproximativ 65.000 de euro unei firme a unor afaceriști controversați pentru un soft care nu merge și și-a externalizat serviciile de catering, pentru eficientizare, însă a ajuns să plătească singurului ofertant sensibil mai mult decât plătea înainte. Asta deși, de mai bine de 13 ani, unitatea sanitară nu gasește bani pentru a-și pune in funcțiune generatorul propriu, cumpărat în 2003, care ar putea salva vieți în cazul unei pene de curent.

Toate informațiile apar într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, cel care tutelează unitatea sanitară, document obținut de jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media.

În ciuda acestui raport, managerul de la acel moment al unității sanitare și-a dus mandatul până la final, fiind înlocuit cu un director interimar abia la începutul acestui an.

Tot la începutul lui 2016, în contextul scandalului dezinfectanților, tolo.ro publica un alt raport complet defavorabil spitalului. Trei legiști au făcut o expertiză care arăta dezastrul și mizeria din unitatea sanitară. Potrivit sursei citate, au fost găsite bacterii periculoase chiar și în cuva în care erau sterilizate bisturiele chirurgilor.

De-a lungul ultimilor ani, mai multe persoane au fost aproape de moarte în acest spital, fie din cauza infecțiilor, fie din cauza erorilor medicale.

În anul 2010, cu puțin timp după ce unitatea sanitară semnase un contract foarte mare cu Hexi Pharma, în valoare de 376.000 de lei, două paciente, soprana Amelia Antoniu și o altă femeie pe nume Alice Preda, au fost infestate cu bacterii intraspitalicești și au intrat în comă după ce au fost operate la Spitalul CF2.

Septicemia luată din spital, care a provocat o pierdere a funcțiilor vitale a mai multor organe și în urma căreia Alice Preda și-a pierdut copilul și posibilitatea de a mai avea altul, a fost provocată de o bacterie luată din sala de operație de la CF2, unde toaleta vaginală a femeilor a fost făcută cu soluții și dezinfectante păstrate și depozitate în mod necorespunzător și unde s-a folosit o valvă vaginală de unică folosință refolosită după o sterilizare chimică îndoielnică ca eficiență, potrivit unui raport al Comisiei de Cercetare a Ministerului Sănătății, citat de tolo.ro.

Unii germeni rezistenți la antibiotice au fost depistati în sala de operație, la două săptămâni după incident, deși spitalul intraseră în alertă sanitară. Germenii au fost identificați în probe recoltate chiar din cuva în care se pun dezinfectanții și se sterilizează chimic instrumentele.

În aceeași perioadă, la CF2, bacteriile au fost depistate la alte două paciente.

Acum o lună, spitalul a ajuns din nou în atenția opiniei publice. O eroare medicală a făcut ca unei femei care a fost supusă unei intervenții chirurgicale ginecologice să-i fie transfuzată o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea în fapt.

Femeia, de 39 de ani, a fost operată de cancer de col uterin în faza incipientă. Pacientei i s-a făcut transfuzia pentru că în timpul intervenției a existat o sângerare. La o oră după intervenție, în secția ATI femeia a suferit o hemoragie puternică, iar cadrele medicale i-au administrat din nou sânge. La un moment dat, când pacienta era conștientă, ea însăși le-a atras atenția medicilor că primește sânge dintr-o grupă greșită.

După eroarea medicală, femeia a fost tranferată la Spitalul Universitar, același spital unde, în 2010, și Amelia Antoniu împreună cu Alice Preda au ajuns după ce au fost infestate la CF2.

La începutul acestei săptămâni, Corpul de Control al Mnisterului Sănătății s-a deplasat la Spitalul CF2, unde a început verificări în cazul transfuziei de sânge greșite. Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a deschis un dosar penal in rem în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, tot în legătură cu această eroare medicală.