Ministrul Sănătății a prezentat marți concluziile raportului Corpului de control, care a constatat o serie de greșeli ce au dus la moartea pacientei de 66 de ani la Spitalul Floreasca, la sfârșitul lui 2019.

"Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat și care s-a deteriorat pe parcursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control al MS la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca, după cazul pacientei arse pe masa de operație, relatează Agerpres.

Ministrul a menționat și alte nereguli referitoare la folosirea substanței dezinfectante, precum și la modul în care a fost înregistrat incidentul și la intervenția medicului rezident fără supravegherea unui îndrumător.

"Rezidenții, atunci când intervin într-un timp operator, trebuie să fie sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau a responsabilului de rezidenți, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz”, a spus Costache. El a mai precizat că în documentele operatorii incidentul ”combustional apare separat, într-o anexă”: ”Ne întrebăm de ce acest incident deosebit de grav nu a fost menționat de la început”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că instituția a retrimis Corpul de Control la Floreasca: "Noi am retrimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca, având în vedere și niște zone gri din raportul preliminar, urmând ca, în funcție de noul raport, să avem și alte măsuri administrative. Tot ce înseamnă circuitul epidemiologic, substanțe folosite, tot ce înseamnă circuitul pacientului, tot ce înseamnă intervenția în echipa operatorie".

Totodată, Victor Costache a anunțat că Ministerul Sănătății investighează un al doilea caz de pacient ars în sala de operație de la Spitalul Floreasca. Incidentul ar fi avut loc în vara anului trecut, iar pacientul respectiv este în viață.