Circa 30% din fondurile de 80 de miliarde de euro pe care România le va primi din viitorul buget pe termen lung și din instrumentul de relansare economică ale Uniunii Europene trebuie alocate pentru proiecte de mediu.

„Președintele Klaus Iohannis a obținut o sumă remarcabilă pentru România, cea mai mare pe care țara noastră a avut-o vreodată la dispoziție. Din aceste 80 de miliarde euro, conform deciziilor Consiliului European, 30% vor trebui cheltuite pentru obiective «verzi», pentru crearea unei economii performante, cu emisii reduse de carbon, conform obiectivelor Pactului Ecologic European”, a spus ministrul Costel Alexe, într-un comunicat transmis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Prioritatea noastră de acum este una singură: atragerea tuturor acestor fonduri, inclusiv a celor pentru combaterea efectelor pandemiei. Spun asta deoarece cele 33 de miliarde de euro din programul de relansare economică vor trebui cheltuite în următorii doi ani. Asta înseamnă un ritm dinamic pentru a trimite toate planurile noastre autorităților europene”, a adăugat Costel Alexe.

Potrivit acestuia, ministerul are aproape finalizată o structură de coordonare care va ajuta ca România să beneficieze atât de fondurile din Pactul Ecologic European (European Green Deal), cât și de acele fonduri din Next Generation EU, care sunt supuse criteriilor Pactului Ecologic.

„Această structură va asigura cooperarea și coordonarea între instituțiile care au legătură cu fondurile pentru tranziția climatică, dar și consultarea largă cu mediul de afaceri, organizațiile de mediu și alte entități. Săptămâna viitoare vom avea primele consultări de acest fel. Vreau să fie clar un lucru: toți acești bani sunt, în primul rând, pentru a construi o economie puternică. Sumele pe care le avem la dispoziție ne pot ajuta industriile să producă mai mult cu consum redus de energie, să ne eficientizăm energetic sectorul clădirilor, să protejăm speciile, pădurile și să investim într-un aer sănătos în marile aglomerări urbane”, a mai spus ministrul.