Cel mai recent exemplu e cel al regiunii Emilia Romagna, care caută profesori titulari, dar nu îi găsește, scrie IlSole24Ore.

De vină este costul din ce în ce mai ridicat al vieții care îi afectează pe italieni și face ca multe cadre didactice să aleagă să rămână profesori suplinitori în sudul țării, aproape de casă, mai degrabă decât să obțină un post permanent în școlile din centru și din nord.

Prin ''call veloce'', procedura care permite profesorilor să se mute din propria regiune/provincie pentru a intra mai devreme în funcție, în Emilia Romagna au ajuns doar 17 profesori pe cele 2.137 de locuri disponibile. O situație similară poate fi întâlnită și în Lombardia unde, pentru cele 2.600 de locuri disponibile, au ajuns doar o sută de cereri.

Cu siguranță că alegerile cadrelor didactice sunt influențate de scumpirea vieții și de conștientizarea faptului că mai ales în orașele mari, un salariu de 1.200-1.300 de euro este insuficient, în special dacă se ia în considerare și plata unei chirii.

Potrivit sindicatului, care a fost mereu sensibil la această problemă, mai există și un alt aspect care blochează transferul profesorilor din sud spre nord: normele privind mobilitatea (cu mici excepții, trebuie să treacă o perioadă de trei ani înainte de a putea solicita un transfer). Și astfel de la an la an, multe catedre din Nord rămân fără profesori titulari și vor fi ocupate de suplinitori. Sindicatele estimează deja că în anul școlar 2023/24 vor fi aproximativ 200.000 de suplinitori.

În ultimele luni, ministrul educației, Giuseppe Valditara, abordase problema, emițând noi forme de finanțare/sprijin pentru a mări salariile profesorilor. Ideea a împărțit în două sistemul educațional, și, deocamdată, a fost abandonată.

Italienii așteaptă cu nerăbdare începutul noului an școlar.

Clopoțelul va suna pentru prima dată în regiunile Piemont, Trentino și Valle d'Aosta pe 11 septembrie 2023, dând startul oficial al lecțiilor. Pe 12 septembrie, vor începe școala elevii lombarzi, iar pe 13, cei din regiunile Abruzzo, Basilicata, Campania, Friuli Venezia Giulia, Marche, Sicilia, Umbria și Veneto.

Pentru tinerii din Calabria, Liguria, Molise, Puglia și Sardinia, întoarcerea la școală este programată pentru 14 septembrie, în timp ce pe 15 septembrie vor răspunde la apelul catalogului elevii din regiunile Emilia Romagna, Toscana și Lazio.

Sursa: RADOR