Județul Covasna este fruntaș în ceea ce privește cea mai mică rată de promovare din țară la examenul teoretic pentru permisul de conducere

Deși timpul de așteptare între proba teoretică și cea practică pentru obținerea permisului de conducere a fost redus semnificativ, după ce în două weekenduri din această lună Serviciul de Permise și Înmatriculări (SRPCIV) al județului Covasna a beneficiat de sprijinul unor polițiști din București, veniți pentru a suplini deficitul de personal din județ, candidații reușesc greu să obțină permisul, potrivit weradio.ro

Potrivit Prefecturii Covasna, în prima sesiune au susținut proba practică 260 de persoane, dintre care 225 (86,5%) au obținut permisul de conducere, iar în cea de-a doua sesiune au susținut proba 277 de persoane, dintre care 242 (87,4%) au promovat-o. Cu toate acestea, rata de promovare la examenul teoretic rămâne la cel mai scăzut nivel din țară – circa 32%, potrivit șefului SRPCIV Covasna, Rico Racoviță.

Într-o conferință de presă susținută joi, prefectul Ráduly István și-a exprimat nedumerirea față de modul în care școlile de șoferi îi pregătesc pe candidați.

„Nu pot să înțeleg cum este posibil ca o persoană care a obținut cel puțin 22 de puncte din 26 posibile la verificarea din școala de șoferi, să obțină 3-4 puncte la examenul teoretic la sediul Serviciului Regim Permise de Conducere, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la examenul din 29 aprilie”, a declarat prefectul.

Acesta a declarat că există în continuare reclamații privind timpii de așteptare între cele două probe pentru obținerea permisului auto, însă unul dintre motive este faptul că unii candidați din municipiul Târgu Secuiesc, spre exemplu, nu se programează mai repede la examen, deși ar avea opțiunea de a susține proba practică la Sfântu Gheorghe, de teama că nu se vor descurca la traseu.  

„La examenele din weekend cu mari greutăți s-au ocupat locurile. Teama de a susține proba la Sfântu Gheorghe, în cazul candidaților programați la Târgu Secuiesc, este nejustificată. Permisul de conducere nu se eliberează pentru o zonă anume.

Obținerea acestuia presupune că vor dori să iasă din oraș, deci ce mai contează unde dau examenul? Mă bucur că mai multe persoane au înțeles acest lucru, și au obținut permisul de conducere în municipiul reședință de județ. Cei care nu și-au asumat acest risc vor fi nevoiți să își aștepte rândul, pentru că nu vom avea posibilitatea de a împărți polițiștii veniți din alte județe”, a mai declarat Ráduly IstvánÎn acest sfârșit de săptămână, în baza unui acord încheiat între Prefectura Covasna și Prefectura Capitalei, 12 polițiști bucureșteni vor veni la Sfântu Gheorghe pentru a testa candidații înscriși la proba practică pentru dobândirea permisului auto.

În total, în zilele de 25 și 26 mai, aproximativ 300 de persoane vor susține proba traseului. Prefectul județului a declarat că se așteaptă ca, după examenele din acest weekend, timpul de așteptare să se reducă la o lună.

„Ambele rezultate (din weekendurile precedente – n.r.) sunt foarte bune. Dacă ar fi cel puțin tot atâtea persoane care de regulă promovează, nu ar mai exista lista de așteptare, pentru că lista de așteptare lungă nu se datorează faptului că sunt prea multe persoane care doresc să obțină permisul de conducere, cât mai degrabă faptului că multe persoane pică examenul și apoi se prezintă din nou și din nou”, a mai spus prefectul.