Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat joi, primarului general Gabriela Firea, primarilor celor șase sectoare din Capitală, precum și primăriilor din județul Ilfov să identifice urgent spații izolate de cazare pentru carantină.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a mai solicitat autorităților locale din București și Ilfov să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus (COVID – 19) și pentru protejarea populației.

”Fac un apel urgent la Primăria Capitalei, la primăriile de sector din București și din județul Ilfov să își constituie Comitetele pentru Situații Speciale de Urgență și să identifice rapid spații izolate de cazare, destinate carantinării, pe care să le pună la dispoziția Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și să comunice situația exactă a acestora Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României. Trebuie să lăsăm deoparte disputele politice mărunte și personale și să ne ocupăm în mod eficient de prevenirea răspândirii infecției cu COVID – 19”, a declarat Antonel Tănase.

Secretarul general al Guvernului a atras atenția că Primăria Capitalei și primăriile de sector din București și din județul Ilfov trebuie să respecte legislația în vigoare din domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în aceste momente în care populația este ”greu încercată”.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat la Digi24 că Primăria București și primăriile de sector au consumat locurile prevăzute pentru carantina instituționalizată: ”Ieri au intrat în România 50.000 de persoane, în București peste 11.000, 2000 din zona roșie. Am carantinat până acum 300 de persoane. Din acest moment nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituționalizată pe nimeni”. 

El a dat vina pe Guvern, care a refuzat aplicarea OUG 21 ce permite cheltuiala pentru asemenea situații de la nvielul primăriilor, au păstrat acest instrument la ei.

”În punctele de triaj de la Otopeni se așteaptă și câte 4 – 5 ore. Oamenii sunt obosiți, nemâncați, așteaptă să fie transportați în centrele de carantină. Primarul general discută permanent cu prefectul Capitalei, care știe această situație, dar suntem într-un cerc al absurdului”, a spus Bădulescu.

El a mai precizat că în centrele de carantină obligatorie instituționalizată intră cei care vin din Italia, restul stau în izolare la domiciliu, adică cei care vin din Franța și Spania. (Detalii, pe Digi24.ro)