Două treimi dintre familile de la sate vor renunța la cadouri sau vor reduce substanțial bugetul pentru cadouri, din cauza creșterii costurilor, arată un studiu realizat de World Vision România.

Mai mult decât atât, două treimi dintre românii de la sat reușesc doar parțial sau nu reușesc deloc să asigure familiei confortul de bază, precum necesarul de alimente sau încălzirea casei în perioada sărbătorilor de iarnă. Din cauza greutăților financiare, o treime dintre părinți ar vrea să sară peste Crăciun.

Astfel, fundația dă startul campaniei "Moș Crăciun la sate" prin care vrea să ajungă cu cadouri de Crăciun la 2.550 de copii din comunitățile vulnerabile din mediul rural. 

Opt adevăruri despre Crăciunul copiilor de la sate: 

·       Două treimi dintre familiile de la sate vor renunța la cadouri sau vor reduce substanțial bugetul pentru cadouri din cauza creșterii costurilor.

·       Aproape două treimi dintre părinți (61,5%) vor avea mai puțin de 100 de lei pentru cadoul copilului.

·       Mai mult de jumătate dintre părinții de la sate vor alege cadouri care să acopere nevoi de bază (îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, etc).

·       1 din 3 români de la sat ar sari peste Crăciunul de anul acesta, dacă ar putea, din cauza dificultăților financiare.

·       Două treimi dintre românii de la sat (66,3%) reușesc doar parțial sau nu reușesc deloc să asigure familiei confortul de bază (alimente, căldură în casă etc.) în perioada sărbătorilor de iarnă.

·       Aproape o treime dintre familiile din mediile vulnerabile consideră perioada Crăciunului una stresantă, mai ales din cauza dificultăților financiare.

·       4 din 5 părinți sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați cu privire la creșterea costurilor de încălzire în această iarnă.

·       Peste jumătate dintre familiile de la sat (55%) nu au avut brad anul trecut sau l-au avut împodobit sărăcăcios.

"Trăim o iarnă grea din cauza creșterii costurilor pentru facturi și alimente. O iarnă în care căldura Crăciunului va putea ajunge la cei mici din comunitățile vulnerabile doar prin cadouri. Vedem zilnic familii, în satele unde activăm, care după ce cumpără lemne de foc și alimente numără până la ultimul bănuț rămas, pe care îl vor îndrepta tot către lucruri extrem de necesare în gospodărie. Ei nu-și pun problema de cadouri de Crăciun pentru copii, din cauză că nu-și permit. Ne dorim să aducem în casele lor puțină speranță. Vrem să ajungem cu cadouri de Crăciun la peste 2.500 de copii din comunitățile unde activăm. Cei care au posibilitatea să ne susțină, o pot face aici: http://bit.ly/3VhC1Ni", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

"Mulți copii de la mine din sat și din alte comunități defavorizate nu se mai gândesc să ceară cadouri pentru că văd problemele oamenilor mari, văd cum părinții pun de-o parte fiecare monedă de 50 de bani ca să ia pâine a doua zi. Mă impresionează să văd maturitatea acestor copii, dar în același timp mă gândesc că nu este drept să se gândească doar la greutăți. Și copiii de la sate merită să se bucure ca orice alți copii de jucării, dulciuri sau de o carte cu povești ", a declarat Mara, elevă în clasa a VIII-a la o școală rurală din județul Ialomița.